Recept

Croque Monsieur

Ca 30 min
4

Det sägs att den första varma mackan med skinka och ost serverades i Paris 1910, kanske den första någonsin i sitt slag. Givet är att Croque Monsieur är en klassisk fransk företeelse som förekommer i många olika varianter. Vi håller oss till originalet, vilken självklart innehåller en dijonsenap gjord i just Dijon, Frankrike, på vitt vin i stället för vinäger.

Ingredienser

  • 8 skivor formfranska (gärna på surdeg)
  • 4–8 skivor kokt skinka
  • 4 dl riven ost (gärna comté eller gruyère)
  • 3–4 msk Grey Poupon dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Bechamelsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl mjölk (3%)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör ner mjölet till en slät bottenredning. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

  3. Lägg 4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt. Bred på ett tunt lager senap och lite av bechamelsåsen, se till att det täcker ända ut i kanterna. Lägg på skinkan och strö över hälften av osten.

  4. Bred på ett tunt lager bechamelsås på resterande brödskivor. Lägg dem med såsen nedåt som ett lock mot de andra brödskivorna med skinkan och osten på.

  5. Bred på ett tunt lager senap följt av resterande bechamelsås på mackornas ovansida. Strö över resten av osten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera tills mackorna har fått fin färg, 10–15 minuter.

  6. Dela mackorna tvärsöver. Servera gärna med krispig sallad dressad med dijonvinägrett.


    Tips!
    Smaksätt gärna béchamelsåsen med 1 msk Grey Poupon dijonsenap. När såsen värms upp tar det udden av senapshettan och låter andra smaker i senapen träda fram.

Mer att laga med dijonsenap