Recept

Fish n’ chipsburgare med pickles och ärtaioli

Ca 40 min
4

När du drack du senast öl till fisk? Det är precis vad vi ger dig chans att prova på här i form av ett maltrikt och fylligt julöl med friska citrustoner till fish n’ chips i burgartappning. Med ärtaioli och pickles blir det en fräsch rätt som harmonierar fint med drycken.

Ingredienser

  • 600 g djupfrysta pommes frites
  • 500 g skinn- och benfri torskfilé
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk Colman´s senapspulver
  • 3 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 4 salladsblad
  • 4 hamburgerbröd (gärna brioche)
  • smör och olja till stekning
  • ärtskott till garnering
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Maldon havssalt
  • Pickles
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 4 blomkålsbuketter (ca 150 g)
  • 1 ½ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • Ärtaioli
  • 2 ½ dl gröna ärtor
  • 1 dl majonnäs
  • ½ msk TABASCO® Grön pepparsås
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Börja med de picklade grönsakerna. Skala moroten och rödlöken. Skär moroten i tunna strimlor. Skär löken i tunna klyftor. Hyvla blomkålen tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Lägg grönsakerna i en ren glasburk med lock. Koka upp sushi-risvinägern och häll över grönsakerna. Låt marinera fram till servering eller över natten.

  2. Tillaga pommes fritesen enligt anvisning på förpackningen.

  3. Ärtaioli: Koka ärterna ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Mixa ärter, majonnäs, TABASCO® Grön pepparsås och grovhackad vitlök med en mixerstav eller i en liten matberedare. Smaka av med salt och peppar.

  4. Dela fisken i lagom stora bitar. Krydda runt om med salt och peppar (eller lägg fisken i en rimningslag, se nedan).

  5. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Blanda vetemjöl och senapspulver på en annan tallrik. Häll panko på en tredje tallrik. Vänd fiskbitarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Klappa in paneringen så att det fäster ordentligt.

  6. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek fisken på medelvärme 2–3 minuter per sida, tills den är gyllene och innertemperaturen är 56 grader. Låt rinna av på hushållspapper.

  7. Vid servering: Rosta hamburgerbröden. Lägg salladsblad på underdelen av bröden. Klicka på ärtaioli. Fördela fisken, pickles och ärtskott ovanpå. Lägg på ovandelen av bröden. Servera med pommes frites och gärna mer ärtaioli samt pickles vid sidan av.


    Tips!
    Lägg gärna fisken i en rimningslag. Rimningen ger ett fastare fiskkött och jämnare sälta som går mer på djupet. Beräkna 1 dl salt och 2 msk strösocker per liter vatten. Lägg i fisken och låt stå max 10 minuter. Lyft upp fisken och lägg i vanligt vatten för att avstanna rimningen. Om du utgår från fryst fisk kan du göra en svagare lag och låta den tina i den över natten. Beräkna då 1 ½ msk salt och 2 tsk strösocker per liter vatten.

Tacos, bao buns och burgare (bara brödmat helt enkelt)