Recept

Fisksoppa med chipotle- och limeaioli

Ca 40 min
4

Har du saffran kvar från julbaket? Skriv då upp denna saffransdoftande fisksoppa på menyn som du gör precis så vardaglig eller festlig som du önskar. Fryst torsk i block eller torskrygg över disk? Frysta, skalade räkor eller färska räkor som du skalar själv? Färska blåmusslor med skal eller musslor på burk? En het, rökig aioli blir pricken över i!

Ingredienser

  • 1 liten purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 paket saffran (½ g)
  • 1 dl torrt vitt vin (oekat, t ex KWV Sauvignon Blanc (box), nr 5626, nr 235 kr)
  • 1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
  • 5 dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 600 g fisk i bitar (gärna olika sorter)
  • 1 burk avrunna blåmusslor (à 225 g)
  • 200 g skalade räkor
  • ½ dl finskuren dill
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Chipotle- och limeaioli
  • 2 dl majonnäs
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • finrivet skal av 1 lime
  • 1 tsk färskpressad limejuice
  • TABASCO® Chipotle pepparsås

Gör så här

  1. Ansa och skiva purjolöken. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs purjolök och vitlök i 2 msk olivolja i en gryta eller rymlig kastrull tills löken har mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och saffran. Låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Häll på vin, krossade tomater och buljong. Koka upp och låt koka ca 15 minuter under lock. Gör aiolin under tiden.

  3. Chipotle- och limeaioli: Rör ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med TABASCO® Chipotle pepparsås, salt och peppar.

  4. Vid servering: Häll upp soppan i skålar. Servera med en klick av aiolin och gärna ett gott, nygräddat bröd Servera fisksoppan med aiolin och gärna nygräddat bröd.


    Tips!
    För en billigare vardagsvariant kan både saffran, vitt vin och skaldjur uteslutas, men öka då på mängden fisk, som kan vara fryst i block och bara av en sort. För en tvärtom ännu mer festlig variant – addera 1 tsk torkad timjan och rör i 2 dl vispad grädde strax före servering.

Frossa vidare i fisk och skaldjur