Recept

Grön currygryta med lax, räkor och het aioli

Ca 30 min
4

Det finns olika sorters grön currypaste. Till denna gryta passar det bäst med en av de mildare sorterna, för att den heta aiolin med fruktig habanero ska komma till sin rätt. Med det sagt är detta en riktigt snabblagad vardagsfavorit – med eller utan ris.

Ingredienser

  • 3 salladslökar
  • 2 morötter
  • 250 g broccoli
  • 2 burkar kokosgrädde (à 400 g)
  • 2 msk fisksås
  • 2 ½ msk grön currypaste
  • ¾ msk riven färsk ingefära
  • 400 g tärnad lax
  • 150 g skalade räkor
  • finrivet skal av 1 lime
  • neutral olja till stekning
  • salt
  • Het aioli
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl majonnäs
  • ½–1 tsk TABASCO® Habanero pepparsås

Gör så här

  1. Ansa och skiva salladslöken. Skala och tärna morötterna. Dela broccolin i mindre buketter.

  2. Fräs salladslök, morot och broccoli i olja i en stor kastrull eller gryta ett par minuter. Tillsätt kokosgrädde, fisksås, grön curry och ingefära. Koka upp och sjud under lock 5–8 minuter. Lägg ner laxen och sjud ytterligare någon minut. Tillsätt räkor och limeskal.

  3. Het aioli: Skala och finriv vitlöken i en skål. Blanda med majonnäsen. Smaka av med TABASCO® Habanero pepparsås och salt.

  4. Servera grytan med den hetaaiolin och gärna basmati- eller jasminris.


    Visste du att…
    TABASCO® Habanero pepparsås är dubbelt så het som det röda originalet, men den har också tropiska, fruktiga inslag av mango, papaya, tamarind och banan.

Mer asiatiskt att skriva upp på menyn