Recept

Okonomiyaki med tonkatsusås

Ca 40 min
2

Det första kocken Frida Ronge gör när hon åker till Tokyo är att äta okonomiyaki. Kort och gott en japansk kålpannkaka som du inte behöver resa bort för att uppleva. Tvärtom – här bjuder Frida på sitt bästa recept. Laga, njut och låtsas att du befinner dig på nordisk-japanskt smakretreat.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 ½ dl mjölk eller växtbaserad dryck (t ex havredryck)
  • ca 200 g finstrimlad vitkål
  • 100 g svamp (t ex ostronskivling, kantarell eller trattkantarell)
  • rapsolja eller smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Tonkatsusås
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • ½ dl worcestersås
  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk Colman’s senapspulver
  • 1 nypa chilipulver (gärna shichimi togarashi)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk mirin
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • Topping
  • 2 msk tonkatsusås
  • 2 msk majonnäs
  • 2 finskurna salladslökar
  • 1 ask vattenkrasse
  • 1 klippt noriark 

Gör så här

  1. Kolla gärna först på filmen där Frida Ronge visar hur hon gör sin okonomiyaki.

  2. Tonkatsusås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka 10–15 minuter på låg värme tills det tjocknar. Ta från värmen. Tonkatsusås som blir över håller ca 1 månad i kylen om den är väl förpackad.

  3. Vispa ihop ägg, mjöl, bakpulver, soja och mjölk eller växtbaserad dryck i en bunke. Blanda ner den finstrimlade kålen. Låt stå en stund så att kålen mjuknar.

  4. Sätt på ugnen på 150 C.

  5. Dela svampen i mindre bitar. Stek i olja eller smör i en stekpanna tills all vätska har kokat in och svampen har fått lite färg. Krydda med salt och peppar.

  6. Hetta upp olja i en annan stekpanna. Häll i hälften av pannkakssmeten. Stek pannkakan gyllenbrun på ena sidan. Vänd och stek den gyllenbrun på andra sida. Lägg över på ett galler. Sätt in i mitten av ugnen och varmhåll medan du steker resterande smet på samma sätt.

  7. Toppa okonomiyakin med tonkatsusås, majonnäs, den stekta svampen, salladslök, vattenkrasse och nori. Servera gärna med en grönsallad


    Tips!
    Tänk gärna på säsong när du väljer topping till din okonomiyaki. På hösten passar det extra bra med svamp, men du kan toppa den med precis det du önskar. Räkor, rökt fisk eller bacon är några andra förslag.

Laga mer av Frida Ronges nordisk-japanska mat