Recept

Sojaägg på avokadomacka och rödbetslatte

Över 60 min
2

För kocken Frida Ronge är det viktigt att låta alla sinnen vara med i matlagningen. Hon kallar det för smakretreat – här i form av en sinnlig sommarfrukost med sojamarinerade ägg på rågbröd med avokado, jalapeño och furikake samt en vaniljkryddad rödbetslatte.

Ingredienser

  • 8 ekologiska ägg
  • Marinad nr 1 (går att använda två gånger):
  • 2 dl Kikkoman Ekologisk sojasås
  • 1 dl mirin eller strösocker
  • 5 dl kallt vatten
  • Marinad nr 2 (äggen är goda i 3–4 dagar):
  • 2 dl Kikkoman Ekologisk sojasås
  • 1 dl mirin eller strösocker
  • 1 liter kallt vatten
  • Avokadomacka
  • 1 mogen avokado
  • ½ färsk jalapeño
  • 2 skivor rågbröd
  • 2 sojamarinerade ägg
  • 1 tsk furikake eller rostade sesamfrön
  • ½ dl rödbetsgroddar
  • Rödbetslatte
  • 3 dl mandelmjölk
  • 4–6 msk rödbetsjuice
  • 1 nypa vaniljpulver

Gör så här

  1. Kolla gärna först på filmen där Frida Ronge visar hur hon gör sina sojaägg. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen. Är de normalstora (53–63 gram), koka i 6 minuter. Häll av och kyl äggen i kallt vatten. Skala dem.

  2. Marinad 1: Blanda ihop soja, mirin eller strösocker och vatten i en bunke. Lägg ner äggen i marinaden och täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen och låt marinera 1 dygn. Äggen som inte äts upp läggs i marinad nr 2 (alternativt addera 5 dl vatten i marinad 1 och låt äggen ligga kvar i denna).

  3. Avokadomacka: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon med en sked. Lägg avokadon med snittytan nedåt och skär i tunna skivor på längden. Skär jalapeñon i mm–tjocka skivor. Pressa försiktigt isär avokadoskivorna och lägg på brödet. Dela äggen. Lägg ägghalvorna med snittytan upp ovanpå avokadon. Garnera med jalapeñoskivor. Strö över furikake eller rostade sesamfrön. Toppa med rödbetsgroddar.

  4. Rödbetslatte: Värm mandelmjölken under vispning i en kastrull, tills den har blivit varm och skummig. Tillsätt rödbetsjuice och vaniljpulver. Häll upp i 2 muggar.

    Tips!
    Gör du fler sojamarinerade ägg än vad du äter samma dag kan du göra en svagare marinad (marinad nr 2) och låta äggen ligga i den max 3–4 dagar. Om du tar upp äggen från marinad nr 1 och inte äter dem direkt finns en risk att de torkar och inte blir så goda. Därför är det godare om de får ligga i den svagare marinaden (eller addera 5 dl vatten till marinad 1).

Inspireras av fler recept från Frida Ronge