Recept

Chokladmousse med sojakolasås

Ca 30 min
4

Saltkolasås i all ära – men har du testat sojakolasås? Här ringlar vi den över en avokadokrämig chokladmousse som också är smaksatt med soja. Välj en sojasås med mindre salt, tipsar kocken Frida Ronge. Den ger lagom sälta samtidigt som du får tillgång till sojans övriga fantastiska egenskaper. En underbar dessert för alla årstider!

Ingredienser

  • Chokladmousse
  • 2 mogna avokado
  • ¾ dl kakaopulver
  • 2 msk kakaonibs
  • 2 msk agavesirap
  • 4 msk kokosgrädde (den fasta delen)
  • 1 krm Kikkoman Less Salt sojasås
  • Sojakolasås
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 g osaltat smör (gärna ekologiskt)
  • ½ tsk Kikkoman Less Salt sojasås
  • Till servering
  • 1 dl rostad, hackad sötmandel (gärna marcona)
  • 2 msk granatäppelkärnor
  • ev oxalis till garnering

Gör så här

  1. Kolla gärna först på filmen där Frida Ronge visar hur hon gör hela desserten.

  2. Börja med sojakolasåsen. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka utan lock på ganska hög värme till en simmig konsistens, 10–15 minuter. Ta från värmen. Tillsätt smör och soja under omrörning. Låt svalna.

  3. Chokladmousse: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Lägg i en bunke. Tillsätt kakaopulver, kakaonibs, agavesirap och kokosfett. Mixa till en slät smet med en stavmixer eller i en matberedare. Rör ner sojan.

  4. Vid servering: Lägg upp moussen i glas. Ringla över sojakolasåsen. Toppa med de rostade, hackade mandlarna och granatäppelkärnorna. Garnera gärna med oxalis.


    Tips!
    Chokladmoussen är jättegod att äta tillsammans med andra färska bär och frukter, så variera efter säsong, tycke och smak.

Fler recept med japansk soja signerade Frida Ronge