Recept

Japansk cheesecake med brynt kaffesmör

Över 60 min
6

En japansk cheesecake innehåller marängsmet. Det gör den lättare och luftigare än en klassisk amerikansk cheesecake. I smeten gömmer sig också brynt kaffesmör, gjort på ett extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnor i kaffeodlande länder.

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 100 g cream cheese
  • ¾ dl vispgrädde
  • 1 ½ msk strösocker
  • finrivet skal av ½ citron
  • ½ dl vetemjöl
  • smör till formen
  • Brynt kaffesmör
  • 30 g smör
  • 1 ½ msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Amigas)
  • Marängsmet
  • 2 äggvitor
  • 1/3 dl strösocker

Gör så här

  1. Börja med det brynta kaffesmöret. Bryn smöret i en liten kastrull tills det blir gyllene, lätt skummigt och börjar dofta kola. Ta från värmen. Tillsätt kaffet medan smöret är varmt. Låt dra ca 3 minuter. Sila först av i en finmaskig sil, filtrera sedan genom ett kaffefilter.

  2. Sätt ugnen på 150 grader.

  3. Vispa äggulor, cream cheese, grädde, socker och citronskal till en fluffig smet med elvisp. Sikta i mjölet och tillsätt det brynta kaffesmöret. Rör försiktigt tills allt har blandats.

  4. Marängsmet: Lägg äggvitorna i en bunke. Tillsätt en mindre del av sockret och börja vispa med elvisp. Tillsätt resterande socker lite i taget under fortsatt vispning till en luftig maräng.

  5. Vänd varsamt ner marängen i kaffesmeten och häll den sedan i en smord ugnssäker form, ca 15x20 cm. Sätt formen i en långpanna. Fyll upp med ca 2 cm vatten runtom.

  6. Sätt in plåten med kakformen i mitten av ugnen ca 70 minuter. Sänk till 140 grader och baka ca 15 minuter till. Kakan ska resa sig ungefär 1 cm. Börjar den spricka eller resa sig för mycket kan du öppna ugnsluckan i några sekunder. Ta ut och låt vila 1 timme.

  7. Servera cheesecaken med riktigt gott bryggkaffe, gärna samma sort som i kakan.


    Visste du att…

    Kaffet i det brynta smöret fungerar som en smakförstärkare som ger kakan mer djup, förhöjer och balanserar övriga smaker samt bidrar med en liten bitterhet. Du skulle lika väl kunna använda det i kombination med ugnsrostade grönsaker och ett stänk citron.

Gå all in Japan – fler mat- och bakrecept