Recept

Klassisk fransk potatissallad

4

Det som kännetecknar den franska potatissalladen är att den är vinägrettbaserad. Vinägretten i sig innehåller bland annat finhackad schalottenlök, rödvinsvinäger och en rejäl klick dijonsenap. Välj en sort som görs på vitt vin i stället för vinäger, det gör hela skillnaden. Blanda alltid vinägretten med potatisen medan den fortfarande är ljummen.

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Vinägrett
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 ½ msk rödvinsvinäger
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl olivolja
  • Skala eller skrubba potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten.

Gör så här

  1. Skala eller skrubba potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Skala, dela och skiva rödlöken tunt.

  3. Vinägrett: Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Lägg i en stor skål och blanda med dijonsenap, vinäger och ½ tsk salt. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn fin stråle, under vispning till en tjock dressing. Krydda med peppar.

  4. Häll av och låt potatisen ånga av.

  5. Skär den varma potatisen i mindre bitar. Lägg ner i skålen tillsammans med vinägretten. Tillsätt rödlök, kapris och persilja. Blanda försiktigt runt så att vinägretten fördelas jämnt. Smaka av med salt och peppar.


    Tips!
    Byt ut hälften av persiljan mot finskuren dill eller gräslök.

Potatis i fyra andra former