Recept

Potatisgratäng med panko, majs och sockerärter

Ca 50 min
4

Med majs, sockerärter och barbequestekt lök behöver den här krämiga potatisgratängen med frasigt pankotäcke inget mer tillbehör än kanske en grönsallad. I stället för att salt får hela anrättningen sin sälta från japansk soja – det får verkligen smakerna att blomma ut!

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 800 g fast potatis
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl Kikkoman Original sojasås
  • 1 liten burk majs (ca 160 g)
  • 100 g sockerärter
  • 125 g riven ost
  • 1 krm malen muskotnöt
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ krm kajennpeppar
  • 80 g rumsvarmt smör
  • 40 g Kikkoman Panko 
  • 40 g solrosfrön
  • nymalen svartpeppar
  • Barbecuestekt lök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk barbequesås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva potatisen tunt.

  3. Koka upp mjölk, grädde och sojasås i en rymlig kastrull. Lägg ner vitlök och potatis. Låt koka upp och sjud tills potatisen börjar mjukna, ca 20 minuter. Ta från värmen.

  4. Barbecuestekt lök: Skala, dela och skiva löken. Stek löken i olivoljan i en het stekpanna tills den har mjuknat och börjar få färg. Tillsätt barbecuesåsen och låt den koka in.

  5. Häll av och låt majsen rinna av.

  6. Rör ner majs, sockerärter och riven ost i potatisblandningen. Krydda med muskot, paprikapulver och kajennpeppar. Smaka av med peppar.

  7. Varva potatisblandningen med den barbequestekta löken i en smord, ugnssäker form. Fördela smöret i klickar ovanpå. Strö över panko och solrosfrön. Sätt in i mitten av ugnen tills potatisen är helt mjuk och gratängen har fått fin färg, 25–30 minuter.

  8. Servera gärna gratängen med en fräsch grönsallad.

Fler rätter att laga med panko