Recept

Potatissallad med majs, chili och lök

Ca 30 min
4

Färsk majs har en stor personlighet med många vänner och sällskapar därför gärna med såväl majonnäs och ost som smör, dragon, chili, citron och rökta grejer. Så varför inte göra som salladsmästaren Ylva Bergqvist och släng majsen i en härlig potatissallad med flera av majsens smakkompisar? Suveränt gott till kyckling, kryddiga korvar och varmrökt lax.

Ingredienser

  • 800 g potatis (gärna färsk)
  • 200 g salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1–2 gröna chilifrukter
  • 2 färska majskolvar eller ca 5 dl majskorn
  • 100 g blandad sallad (gärna med rucola)
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 dl aioli till servering
  • smör till stekning
  • strösocker, salt och nymalen svartpeppar
  • Citron- och dragondressing
  • färskpressad juice av 1 citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk dragonblad i vinäger
  • 4 msk olivolja

Gör så här

  1. Tvätta och koka potatiseni saltat vatten. Häll av vattnet och dela potatisarna i mindre bitar när de svalnat något.

  2. Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Salta, peppra och krydda med en nypa socker. Häll dressingen över den varma potatisen så att den får gotta till sig.

  3. Strimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.

  4. Skär av majsen från kolvarna. Här kan du först dra fram grillen och låta majskolvarna få fin färg, men det är verkligen en bonus. Annars tar du fram en stekpanna och steker majskornen utan fett i ca 5 minuter tills de får fin färg. Sedan tillsätter du lite smör, vitlök och chili. Sänk värmen och stek i ytterligare 5–10 minuter tills vitlöken och chilin är mjuka. Vänd ner salladslöken. Salta och peppra.

  5. Blanda potatis och majs i en skål. Toppa med sallat och riven ost. Servera med aioli.


    Tips!
    Fler proteiner att servera till potatissalladen är mjukkokta ägg, tonfisk, kikärter och halloumi. Har du svårt att få nog av grön chili kan vi på SMAKA-redaktionen tipsa om att stänka över TABASCO® Grön pepparsås, för övrigt en av receptmakarens favoriter bland smaksättare.

Potatis , potatis, potatis...