Recept

Senapsgravad strömming

Över 60 min
4

Sill är given högtidsmat för många till både jul, påsk och midsommar – men vad sägs om att variera med gravad strömming? Sjukt underskattat, om du frågar oss. Denna krämiga variant smaksätter du med dijonsenap, honung, dragon och några stänk TABASCO®!

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 msk salt
  • Senapssås
  • ½ dl Grey Poupon dijonsenap
  • ½ tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 msk honung
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad

Gör så här

  1. Dra av skinnet från strömmingen.

  2. Blanda vatten, ättikssprit och salt i en rymlig bunke.

  3. Lägg strömmingsfiléerna i saltlagen. Ställ in i kylen 6–8 timmar, tills köttet är vitt.

  4. Häll av strömmingfiléerna och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Skär i långsmala bitar.

  5. Blanda ihop ingredienserna till senapssåsen.

  6. Varva de avrunna filéerna och såsen i en ren burk med lock. Låt stå i kylskåp ca 1 dygn.

  7. Servera gärna strömmingen med kokt potatis, knäckebröd och lagrad hårdost.


    Visste du att…
    Strömming och sill är samma art? Fångas fisken norr om Kristianopel i Blekinge blir det en strömming, fångas den längre söderut och på västkusten blir det en sill. Du känner igen strömmingen på att den är mindre och magrare än sillen.

Hellre lägga in sill (ändå), grava lax eller pickla kål?