Recept

Smashed brysselkål med ponzu

Ca 25 min
4

Det började med kokt potatis, sedan har trenden att ”smasha”, smaksätta och ugnsrosta en viss råvara spridit sig till bland annat gurka och brysselkål (inte minst på TikTok). Våga testa detta även om du normalt sett inte gillar brysselkål, för det här är gott på riktigt!

Ingredienser

  • 500 g färsk brysselkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk sesamfrön
  • ½–1 tsk chiliflakes
  • 1 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 ½ dl riven, lagrad ost (gärna präst)
  • olivolja till formen och att ringla över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Ansa och koka brysselkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av och låt ånga av ordentligt.

  3. Lägg brysselkålen i en smord, ugnssäker form. Tryck sönder/krossa den lätt med en gaffel eller undersidan av ett litet glas. Ringla över lite olivolja.

  4. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop med sesamfrön, chiliflakes och ponzusås. Fördela blandningen över brysselkålen. Strö på osten.

  5. Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera tills osten har smält och fått fin färg, ca 15 minuter. Ringla gärna över lite extra ponzusås vid servering.


    Tips!
    Den smashade brysselkålen är ett suveränt tillbehör till revbensspjäll, köttbullar och skinka/kassler – på julbordet, eller varför inte på tapasbuffén? Tillaga kokt delikatesspotatis på samma sätt som brysselkålen eller krossrosta/smasha färskpotatis tillsammans med brynt ponzusmör, smulad fetaost och gräslök!

Fler gröna tilltugg och tillbehör att laga