Recept

Tre enkla tilltugg till drinken och festen

Ca 40 min
6

Ingen fest utan goda tilltugg, visst? Här bjuder matkreatören och mästerkocksvinnaren Sofia Henriksson på en mindre snacksbuffé. Eller vad sägs om popcorn smaksatta med smält smör, rökig chili, mild jalapeño och persilja, ljummen fetaost med crunchig panko och crostini med chèvrekräm, jordgubbar, pistagenötter och basilika?

Ingredienser

  • rapsolja, olivolja
  • salt, Maldon® havssalt, nymalen svartpeppar
  • Chilipopcorn med lime
  • 1 dl popcorn
  • 50 g smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 2 msk finhackad persilja
  • finrivet skal av 1 lime
  • 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • Bakad fetaost med pankosmul
  • 300 g fetaost
  • 1 dl Kikkoman Panko
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 dl hackad mynta
  • 1–2 msk honung
  • Crostini med chèvrekräm
  • 1 baguette
  • 200 g chèvre
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 1 tsk honung
  • finrivet skal av 1 citron
  • 100 g färska jordgubbar
  • ½ dl salta pistagenötter
  • basilikablad till garnering

Gör så här

  1. Chilipopcorn med lime: Hetta upp 1 msk rapsolja i en rymlig kastrull. Tillsätt popcornen och poppa på medelvärme under lock. Smält under tiden smöret i en separat kastrull. Låt svalna något och tillsätt sedan övriga ingredienser. Salta popcornen. Häll på smöret och vänd runt.

  2. Bakad fetaost med pankosmul: Sätt ugnen på 150 grader. Skär fetaosten i munsbitsstora bitar och lägg i en ugnssäker form. Sätt in i mitten av ugnen tills osten blivit varm och mjuk, ca 15 minuter. Rosta panko i 2 msk olivolja i en stekpanna tills den har fått fin färg och blivit frasig. Låt svalna. Blanda pankon med citronskal och mynta. Ringla honung över osten och strö över pankosmulet. Avsluta med lite havssalt och svartpeppar. Stick ner en tandpetare i varje bit.

  3. Crostini med chèvrekräm: Sätt ugnen på 200 grader. Skiva brödet och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills brödskivorna har fått fin färg. Mixa chèvre, crème fraiche och honung till en slät kräm. Rör ner citronskal. Smaka av med salt. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Grovhacka pistagenötter. Bred eller spritsa chèvrekrämen på crostinin. Toppa med jordgubbar och pistagenötter. Garnera med basilika.


    Tips!
    Tilltuggen är särskilt framtagna för att passa till Sofia Henrikssons rosédrinkar. Ställ fram en skål chilipopcorn till hennes rosésangria med apelsin, persika och hallon, till en bubblande sorbetdrink med alkoholfritt mousserande rosévin rekommenderar hon den bakade fetaosten och till French 75 på rosévin föreslår hon crostinin med chèvrekräm. Varför inte slå på stort och bjuda på samtliga tilltugg och rosédrinkar?

Gå vidare till något mer matigt