Recept

Sparris, lax och ägg med senapsdressing

Under 45 min
6

Sparris, lax och pocherade ägg binds här samman av en magisk senapsdressing som får smaklökarna att jubla. Och inte nog med det! Vi toppar hela härligheten med sojarostade pumpakärnor som bidrar med skön textur och extra sälta.

Ingredienser

  • 250 g grön sparris
  • 250 g vit sparris
  • 1 ask ramslök (ca 50 g)
  • 1 påse rucola (ca 65 g)
  • 400 g gravad lax i skivor
  • Senapsdressing
  • 1 ägg
  • 1 ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • ½ msk TABASCO® Grön pepparsås
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • 1 ½ dl kallpressad rapsolja
  • Sojarostade pumpakärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ msk Kikkoman Less Salt sojasås
  • Pocherade ägg
  • 3 dl ättika
  • 3 dl + 1 liter vatten
  • 6 ägg
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Bryt av den nedre, torra delen på sparrisen och skala med hjälp av en potatis- eller sparrisskalare.

  2. Förväll den vita sparrisen i en kastrull med saltat vatten ca 6 minuter, och den gröna ca 3 minuter beroende på tjockleken. Bägge sorter ska vara ”al dente”. Lägg ner ramslöken när ca 1 minut av koktiden återstår. Häll av och kyl genast ner sparris och ramslök i iskallt vatten (då behålls den gröna färgen som allra bäst). Låt rinna av på hushållspapper.

  3. Senapsdressing: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner ägget och koka 2 minuter. Häll av och spola en stund i kallt vatten. Dela och gröp ur ägget i en smal bunke med höga kanter. Tillsätt senap, vitlök, TABASCO® Grön pepparsås och rödvinsvinäger. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn fin stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.

  4. Sojarostade pumpakärnor: Rosta kärnorna i en torr stekpanna tills de får färg runt om. Häll på sojan och låt karamellisera under omrörning. Låt svalna.

  5. Pocherade ägg: Blanda ättika och 3 dl vatten. Knäck i äggen med jämna mellanrum i ättikslagen. Låt ligga ca 5 minuter. Koka upp 1 liter vatten med saltet. Häll i både äggen och lagen. Sjud ca 3 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg i iskallt vatten.

  6. Lägg upp sparris, ramslök, rucola och skivad gravad lax på ett fat. Toppa med de pocherade äggen. Ringla över dressingen och strö över pumpakärnorna.

    Tips!
    Det är inte svårt att pochera ägg. Men den som ändå drar sig för det kan mjukkoka dem, alltså koka dem så att gulan fortfarande är krämig inuti.

Triss i lammrätter och en dessert