Recept

Grillade lammracks med kryddsmör och primörer

Över 60 min
4

Grillat är godast, visst? I alla fall när det handlar om smakrikt marinerade lammracks med den rätta grillytan tillsammans med säsongens späda primörer. Servera med ett rökigt kryddsmör och ugnsrostade tomater. Glöm inte att tända grillen i god tid!

Ingredienser

  • ca 1 kg lammracks
  • 400 g små tomater på kvist
  • 250 g grön sparris
  • 4 knipplökar
  • 1 knippe späda morötter
  • olivolja
  • Maldon havssalt
  • Senaps- och kaffemarinad
  • 2 tsk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk malet kaffe (t ex Arvid Nordquist mellanrost)
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk Maldon havssalt
  • Chipotle- och vitlökssmör
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från hinnor.

  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och se till att den täcker köttet. Förslut påsarna ordentligt och låt marinera i kylskåp minst 3 timmar.

  3. Sätt ugnen på 150 grader.

  4. Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja och strö över havssalt. Ställ in i mitten av ugnen och rosta ca 40 minuter.

  5. Chipotle- och vitlökssmör: Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylen fram till servering.

  6. Grilla lammracksen med bensidan nedåt på indirekt värme med lock. Vänd racksen och grilla köttsidan några minuter till den har fått fin färg. Racksen är klara vid en innertemperatur på 58–70 grader (rosa-genomstekt). Låt köttet vila ca 10 minuter före servering.

  7. Pensla sparris, knipplök och morötter med lite olja. Grilla tills de är lagom mjuka och har fått fin färg. Strö över en nypa havssalt när grönsakerna är klara.

  8. Skär lammracksen i skivor. Servera med primörer, ugnsrostade tomater och kryddsmör.

    Tips!
    Har du svårt att få tag i knippgrönsaker går det givetvis lika bra att grilla någon annan sorts lök och vanliga morötter. Spetspaprika, zucchini och aubergine är också gott att grilla.

Lägg till en drink, förrätt och dessert