Recept

Över 60 min
4

Vi hävdar att sushitårta är lite som vår svenska smörgåstårta med skillnaden att du jobbar med ris i stället för bröd och gör sushitårtan i en form. Oavsett vilken fyllning och vilka toppings du väljer – glöm inte att servera sin sushitårta med en riktigt god japansk sojasås!

Ingredienser

  • 200 g kokt sushiris
  • 1 mogen avokado i skivor
  • 4 sockerärter
  • ¼ gurka
  • 1 rädisa
  • 2 körsbärstomater (gärna orangea)
  • 100 g rökt lax i skivor
  • 4 kokta vannameiräkor (ASC-märkta)
  • 2 msk forellrom
  • 2 tsk svart stenbitsrom
  • ¼ ask smörgåskrasse
  • rapsolja till stekning
  • Kikkoman Original sojasås till servering
  • Omelettstrimlor
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk potatismjöl
  • ½ tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • Marinerad shiitake
  • 250 g shiitake
  • 1 msk lönnsirap eller honung
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • ½ tsk strösocker
  • 1 dl vatten
  • Wasabimajonnäs
  • ½ dl majonnäs
  • 1–2 tsk wasabipaste

Gör så här

  1. Börja med omelettstrimlorna. Blanda alla i en skål. Hetta upp en liten stekpanna, ca 20 cm i diameter. Pensla med olja. Häll i äggsmeten och fördela tunt, som en pannkaka, och stek på låg värme på båda sidor. Låt omeletten svalna. Skär i ca 2 mm tunna strimlor.

  2. Marinerad shiitake: Skär av foten från svamparna. Koka upp lönnsirap eller honung, sojasås, socker och vatten tillsammans med svampen i en liten stekpanna. Sänk värmen och låt all vätska koka in. Låt svalna. Skär svampen i tunna skivor.

  3. Rör ihop ingredienserna till wasabimajonnäsen.

  4. Klä en liten bakform, ca 16 cm i diameter, men plastfolie. Fördela 1/3 av sushiriset på bottnen. Täck med ett jämnt lager skivad avokado. Bred på ytterligare 1/3 av sushiriset. Täck med ett jämnt lager marinerad shiitake. Fördela resterande sushiris. Täck med plastfolie och tryck till lätt med händerna.

  5. Skär sockerärterna i ca 1 cm breda, sneda bitar. Hyvla gurkan på längden och rulla ihop till spetsiga rosor. Skiva rädisan tunt. Skär tomaterna i klyftor.

  6. Skär den rökta laxen i 3–4 cm långa och ca 2 cm breda strimlor. Lägg kanterna lite omlott och forma till 3–4 blad. Rulla ihop utifrån och in. Ställ laxrullarna upp. Vik ut ovansidan med fingrarna till en blomma (det ska bli 5 stycken). 

  7. Vid servering: Ta bort plastfolien från tårtan och stjälp upp på ett fat, så att bottnen hamnar överst. Lägg på omelettstrimlorna i ett jämnt lager. Fördela räkorna och de rökta laxblommorna. Klicka forell- och stenbitsrom på laxblommorna. Garnera med resterande ingredienser. Klicka på wasabimajonnäsen. Avsluta med att klippa över smörgåskrasse.

  8. Servera sushitårtan med sojasås och njut!


    Tips!
    Fukta fingrarna innan du trycker ned sushiriset i bakformen. Det gör sushitårtan fastare och minskar risken för att den faller isär. Nyfiken på hur du gör det perfekta sushiriset? Spana in den här filmen!

Tips på fler pyssliga rätter att laga