Recept

Tacos med helgrillad marinerad flankstek och elotes

Över 60 min
4

I teve har vi sett mästerkocksvinnaren Sofia Henriksson laga bejublad fish taco och just olika sorters tacos är en av hennes specialiteter. Här tar hon oss med på en smakresa över södra Atlanten och grillar tacos ”asado style” där en marinerad flankstek står i centrum för mötet med ett stramt och nyanserat rött vin från Uruguay gjort på druvan tannat.

Ingredienser

  • 1 liten silverlök
  • 150 g smulad fetaost
  • 2 dl strimlad spetskål
  • 8 små mjuka majstortillas
  • koriander till garnering
  • rapsolja, olivolja
  • salt, Maldon® havssalt, nymalen svartpeppar
  • Marinerad flankstek
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 dl Kikkoman Original sojasås
  • 1 dl barbequesås
  • ½ dl rödvin
  • 1 msk honung
  • 2 msk paprikapulver
  • 600 g flankstek
  • 1 tsk kakaopulver
  • 1 tsk anchochilipulver
  • majsstärkelse till redning
  • Picklad jalapeño
  • 4 jalapeños
  • ½ dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta
  • Chimichurri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili (spansk peppar)
  • 1 knippe salladslök (125 g)
  • 1 kruka hackad koriander
  • 1 kruka hackad persilja
  • färskpressad juice av 1 citron
  • Elotes
  • 2 förkokta majskolvar
  • 2 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl riven pecorino
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 dl hackad koriander

Gör så här

  1. Börja med flanksteken. Vispa ihop vitlök, soja, barbecuesås, vin, honung, 1 msk av paprikapulvret, 1 dl rapsolja, 1 tsk havssalt och 2 krm peppar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Massera in och låt marinera i kylen över natten.

  2. Picklad jalapeño: Skiva jalapeñon tunt och lägg i en väl rengjord burk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Häll lagen i burken. Tillsätt vitlök och ½ tsk salt. Låt stå minst 5 timmar.

  3. Chimichurri: Skala vitlöken. Grovhacka chilin. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda, vitlök, chili, salladslök, örter och citronjuice. Tillsätt 1–2 dl rapsolja beroende på önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  4. Elotes: Dela majsen i mindre bitar. Pensla dem runt om med olivolja. Grilla tills majsen har fått fin färg. Blanda majonnäs och srirachasås. Pensla detta på majsen och doppa i den rivna osten. Toppa med kryddor och färsk koriander.

  5. Ta upp köttet ur marinaden och torka av. Häll över marinaden i en kastrull på grillen. Koka upp. Tillsätt majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Fortsätt koka till en tjock glaze.

  6. Rubba köttet med kakao, anchochili och resterande paprikapulver. Grilla ca 4 minuter per sida på direkt värme. Låt vila ca 5 minuter. Skär i strimlor tvärsöver fibrerna och pensla med glazen.

  7. Skala, dela och finhacka silverlöken. Ställ åt sidan.

  8. Grilla salladslöken tills den har fått mycket färg och blivit ordentligt mjuk.

  9. Värm tortillabröden på grillen. Bygg ihop tacos med strimlad spetskål, silverlök, picklad jalapeño, flankstek, chimichurri, salladslök, fetaost och koriander. Servera med majsen.


    Tips!
    Vill du verkligen gå all in gör du givetvis hemgjorda tortillabröd. Spana in det här klippet på Sofia Henrikssons YouTube-kanal där hon visar exakt hur du gör!

4 andra recept till alla tacoälskare