Recept

David Lundqvists kåltaco

Över 60 min
4

Spetskål, portabello och svarta bönor. Kanske inte riktigt de ingredienser du brukar köpa till din fredagstaco. Men vi utmanar dig att testa en maxad växtbaserad taco med asiatiska smaker, skapad av David Lundqvist, Årets kock 2018. En framtida klassiker!

Ingredienser

  • Spetskålen – ”tacoskalen”
  • 1 spetskål (gärna ekologisk)
  • 2 liter vatten
  • isvatten
  • olivolja
  • salt, Maldon havssalt och svartpeppar
  • Svarta bönor
  • 1 förpackning kokta svarta bönor (ca 400 g)
  • ¼ urkärnad, finskuren röd chili
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk finskurna korianderstjälkar
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • Kimchimajonnäs – till spetskålsslaw
  • 2 äggulor
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 msk kimchibas
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 ½ dl rapsolja
  • ca 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • Portabellosvamp
  • 4 stora portabello
  • ½ liter olivolja
  • 1 urkärnad, skivad röd chili
  • 2 skalade, finhackade vitlöksklyftor
  • 50 g skalad, finhackad färsk ingefära
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • färskpressad juice av 2 lime
  • 100 g finriven cheddar
  • Tillbehör
  • 200 g böngroddar (sköljda)
  • 2 skalade, tunt hyvlade rödlökar (i isvatten)
  • 2 tunt strimlade salladslökar
  • 1 tunt strimlad röd chili
  • 25 g grovhackad koriander

Gör så här

  1. Börja med ”tacoskalen”. Plocka de yttre 8 bladen och skär bort ca 2 cm av den grova bottnen.

  2. Koka upp vatten och 2 msk salt i en vid kastrull. Blanchera (snabbkoka) bladen hastigt, ca 10 sekunder.

  3. Ta upp och kyl kålbladen i isvatten. Lägg dem sedan på hushållspapper för att torka.

  4. Svarta bönor: Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Stek dem hastigt med chilin i sesamolja i en stekpanna. Tillsätt koriander, soja och limejuice.

  5. Kimchimajonnäs: Blanda ihop äggulor, senap, kimchibas, limejuice och soja. Tillsätt olja, först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning tills majonnäsen har fått en krämig konsistens. Finstrimla resterande spetskål och blanda med kimchimajonnäsen. Smaka av med salt och eventuellt mer soja.

  6. Portobellosvamp: Blanda svamp, olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limejuice i en kastrull. Låt koka upp under lock. Låt sedan sjuda på medelvärme tills oljan klarnat, 15–20 minuter. Ta upp svampen. Grilla den hastigt i grillpanna eller på kolgrill. Lägg upp på ett fat. Strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor. Ringla över lite olja och salta lätt.

  7. Fyll spetskålsbladen med varma svarta bönor i botten. Lägg på spetskålsslaw och svamp. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, flingsalt, olivolja och nymalen svartpeppar.

    Tips!

    Om du inte får tag på kimchibas till majonnäsen – byt ut den mot TABASCO® Sriracha tillsammans med färskpressad limejuice eller Kikkoman sushi-risvinäger.

Inspireras att laga ännu mer grönt