Recept

Trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås

Ca 30 min
6

En klassisk trifle görs med sockerkaka, men vi väljer i stället savoiardikex och byter vispad grädde mot en len mascarponekräm smaksatt med punsch. Jordgubbar och en hemgjord chokladkolasås med en nypa havssalt gör det till en utomordentligt god och (mid)somrig dessert. Vi kallar det för brittisk trifle möter italiensk tiramisu – lättlagat och lyckat!

Ingredienser

  • 6 savoiardikex
  • ½ liter färska jordgubbar
  • rostade mandelspån till garnering
  • Salt chokladkolasås
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakaopulver
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ tsk Maldon® havssalt
  • Mascarponekräm
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2–3 msk punsch

Gör så här

  1. Börja med den salta chokladkolasåsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och sjud tills såsen får en lagom tjock konsistens. Låt svalna.

  2. Mascarponekräm: Vispa mascarpone med florsocker och äggula till en fluffig kräm med elvisp i en bunke. Smaka av med punsch.

  3. Bryt savoiardikexen i mindre bitar. Dela jordgubbarna.

  4. Varva mascarponekräm, kex, jordgubbar och salt chokladkolasås i glas. Börja med ett lager kräm och avsluta med att ringla över chokladkolasås. Garnera med mandelspån.


    Tips!
    Desserten går utmärkt att förbereda upp till 1 dag före servering och blir bara godare av att stå till sig. Vänta i så fall med mandelspånen till strax före servering.

4 andra desserter att njuta av