Recept

Vegansk Sichuan hot pot

Över 60 min
6

Veganska matbloggaren @javligtgott är besatt av sichuanköket. Här bjuder han på sin veganiserade version av Sichuan hot pot – en sorts fondue där var och en doppar olika råvaror i en ångande het, fet och kryddig buljong, direkt vid bordet. Socialt, gott och roligt!

Ingredienser

  • Buljong
  • 1 dl neutral kokosolja
  • 2 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 8 hela nejlikor
  • 1 msk sichuanpeppar
  • 1 tsk chilipulver (gärna koreanskt)
  • 6–10 hela torkade chilis
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 4 cm färsk ingefära
  • 100 g rökt tofu eller fejkon
  • 150 g champinjoner eller shiitake
  • ½ dl TABASCO® Sriracha pepparsås
  • ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 ½ liter vatten
  • Dippsås
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 kruka koriander
  • 3 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 4 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • Förslag på råvaror till servering
  • Nudlar (t ex udon-, ris- eller sobanudlar)
  • Tofu (t ex naturell, friterad eller rökt)
  • Vegokött och/eller korv
  • Svamp (t ex champinjoner, enoki, shiitake)
  • Kål (t ex broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål, pak choi)
  • Purjolök
  • Färsk spenat
  • Lotusrot
  • Aubergine

Gör så här

  1. Börja med buljongen. Hetta upp kokos- och sesamolja i en djup gryta. Tillsätt de hela kryddorna, sichuanpeppar, chilipulver och den torkade chilin. Låt alla kryddor ge smak åt oljan i några minuter på medel/låg värme. Håll koll så det inte bränns.

  2. Skala lök, vitlök, morot och ingefära. Skär allt i grova bitar. Tärna den rökta tofun eller fejkonet. Skär svampen i grova bitar.

  3. Lägg ner grönsaker, tofu eller fejkon och svamp i oljan. Fräs tills grönsakerna mjuknar och börjar få lite färg. Tillsätt TABASCO® Sriracha pepparsås, ponzusås, grönsaksfond och vatten. Koka upp och låt koka ca 1 timme under lock. Ju längre desto bättre!

  4. Smaka ev av buljongen med mer ponzusås för sälta och syra och mer TABASCO® Sriracha pepparsås för hetta. Ställ fram på bordet på en kokplatta (låt alla ingredienser ligga kvar, både morötterna och svampen är supergoda att äta direkt ur grytan).

  5. Dippsås: Skala och finriv vitlöken. Finhacka koriandern. Blanda vitlök och koriander med sesamolja och ponzusås. Låt stå 10 minuter före servering för att smakerna ska sätta sig.

  6. Hacka eller skär och lägg upp valda råvaror till servering i olika skålar. Se till att de är stora nog att äta som munsbitar och hitta i grytan när de har fått koka med en stund.

  7. Vid servering: Låt var och en lägga ner det de vill äta i grytan och låt koka 2–3 minuter. Fiska upp med ätpinnar och lägg på tallrik. Ät upp allt eftersom, precis som en fondue.


    Tips!
    Fänkålsfrön, stjärnanis, kanelstång, nejlikor och halva mängden sichuanpeppar till buljongen går att ersätta med kinesisk femkrydda (five spice), som finns i välsorterade mataffärer.


Upptäck fler asiatiska rätter att laga