Recept

Vegetariska ostron

Över 60 min
4

Det hörs ju på namnet att ostronskivling är en svamp som passar utmärkt att använda när du vill göra veganska ostron. Men vänta nu, är inte ostron veganskt? Skrolla ner för svar. Först till själva receptet där noriblad ger en havsliknande smak och japansk soja bidrar med ännu mer naturlig umami. Sedan är det bara det franska bubblet som saknas!

Ingredienser

Gör så här

  1. Ta bort foten på svampen och skär resten i 12 ”ostronstora” bitar (det som inte går åt passar utmärkt i en skördewok med udonnudlar och spicy ponzu sriracha).

  2. Koka upp vatten, soja och salt i en kastrull. Tillsätt svampen och sjud ca 15 minuter under lock. Ta från värmen. Låt svalna.

  3. Klipp noribladen i mindre bitar. Blanda med svamplagen i en plast- eller glaslåda med lock. Häll på det mousserande vinet. Sätt på locket och ställ in i kylen 1 dygn (svampen håller annars ytterligare några dagar).

  4. Vid servering: Lägg de vegetariska ostronen i små skålar/fat eller på djupa skedar. Skeda över lite av lagen. Toppa med finhackad gurka, sesamfrön, några droppar ponzusås och valfritt antal stänk TABASCO® Original pepparsås.


    Visste du att…
    Ostron räknas av tradition till djurriket trots att de saknar centralt nervsystem och därmed varken har en hjärna, känslor och känsel. Så även veganer kan egentligen äta ostron, men givetvis är det upp till var och en. Svamp är annars ett suveränt vegetariskt alternativ för de allra flesta; näringsrikt, smakfullt och prisvärt (i alla fall jämfört med ostron).

Andra svamprätter att laga