Recept

Viltsauté och rotfruktsstomp med brynt sojasmör

Ca 60 min
4

En klassisk viltgryta som blir så festlig att vi kallar den för sauté – för visst låter det lite tjusigare? För att inte tala om smakbilden där enbärspicklad rödlök ger en syrlig brytning till den gräddiga sautén som serveras med stomp på potatis, rotselleri och brynt sojasmör.

Ingredienser

  • 2 bananschalottenlökar
  • 100 g trattkantareller (eller annan svamp)
  • 450 g viltfilé (t ex av hjort, älg eller rådjur)
  • 150 g rökt sidfläsk i bit eller bacon
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 dl portvin
  • 3 dl vispgrädde
  • ¾ msk koncentrerad viltfond
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Enbärspicklad rödlök
  • 2 rödlökar
  • 2 tsk hela enbär (ca 15 stycken)
  • ¾ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ dl vatten
  • Rotfruktsstomp med brynt sojasmör
  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g rotselleri
  • 125 g smör
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås

Gör så här

  1. Börja med den enbärspicklade rödlöken. Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Lägg i en burk med lock. Mortla enbären. Koka upp sushi-risvinäger, vatten och mortlade enbär ett par minuter. Häll den varma lagen över rödlöken. Låt stå minst 1 timme.

  2. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Ansa och dela svampen i bitar (det går oftast bra att dra isär den med fingrarna).

  3. Putsa viltfilén och skär i grytbitar, ca 3x3 cm. Strimla sidfläsket eller baconet.

  4. Bryn fläsket i en gryta i sitt eget fett. Tillsätt lök, svamp och timjan. Fortsätt steka ytterligare några minuter.

  5. Bryn viltköttet runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg på en tallrik.

  6. Deglasera pannan med portvinet (det vill säga vispa ur pannan med vinet så att alla smakämnen fångas upp). Häll över i grytan. Tillsätt grädde, fond, soja och dijonsenap. Koka upp och låt koka ca 10 minuter under lock.

  7. Rotfruktsstomp med brynt sojasmör: Skala potatis och rotselleri. Skär i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Bryn under tiden smöret i en kastrull tills det blir gyllene och börjar dofta kola. Ta från värmen. Tillsätt sojan. Häll av potatisen och rotsellerin och låt ånga av. Mosa bitarna grovt med en potatisstöt eller gaffel. Häll smöret i stompet och blanda ihop. Smaka av med salt.

  8. Lägg köttet och i grytan och värm ca 5 minuter före servering. Servera med stompet och den enbärspicklade rödlöken.


    Tips!

    Variera stompet med andra slags rotfrukter, exempelvis morot, palsternacka, majrova eller persiljerot. Vad du än väljer så kommer det brynta sojasmöret lyfta smakerna till max.

Tips på fler mustiga grytor att laga