Tips på dryck till kräftskivan – vin, bubbel, öl och cider

Uttrycket ”kräftor kräfva dessa drycker” användes som motpropaganda när det var tal om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige 1922. Sedan dess har det hängt kvar och nu när vi skriver augusti passar vi på att guida till de bästa dryckerna till kräftskivan, däribland ett alkoholfritt ekologiskt bubbel på burk – hållbart på flera sätt än ett!

Mellan 1982 och 1994 var det förbjudet att fiska och sälja svenska kräftor före den första onsdagen i augusti. Numera är det fritt fram att både fiska och frossa i kräftor närsomhelst under året, även om det kan råda lokala bestämmelser som säger annat.

LÄS OCKSÅ: Servera mästerkockens okonomiyaki-paj till årets kräftskiva

Trots de betydligt mer generösa reglerna är sensommaren fortsatt kräftans bästa tid på året. När augustimånen seglar högt på kvällshimlen är det äntligen dags att duka till kräftfest. Ett riktigt lyckat kräftkalas kräver goda tillbehör: ostar, bröd, lättare mat – och inte minst dryck. Men hur lyckas du med dryckesmatchningen, vad passar egentligen bäst till kräftor?

Rosa vin till röda kräftor

Gillar du vin är det alltid ett säkert kort att satsa på rosévin. Här finns både mjuk rödbärighet, lite citrustoner och en syra som skär igenom kräftornas sälta fint, och som fungerar bra som allrounddryck genom hela måltiden.

Berne Inspiration
Den fyrkantiga flaskan är ett signum för rosévinet Berne Inspiration från den högkvalitativa producenten Château de Berne i Côtes de Provence. Prova till sensommarens kräftkalas – för rosé kan du dricka året om! Foto: Arvid Nordquist

Berne Inspiration (nr 2607, 139 kr) är ett prima val i klassen, liksom Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 75 kr) om du vill ha ett lägre prissatt alternativ. Detta prisbelönta vin, silvermedaljör i Vinordic Wine Challenge 2021 i klassen rosévin på flaska upp till 79 kronor, finns också på box (nr 2209, 229 kr).

Apropå rosé på bag-in-box – vad sägs om en blandning av druvorna syrah, malbec, pinot grigio och pinot noir i fruktiga, smakrika och veganvänliga Argento Rosé (nr 2564, 199 kr) från Mendoza i Argentina? Vinets namn betyder silver och lanserades i Systembolagets fasta sortiment den 1 mars 2021. Det är som gjort till sena kvällar under kräftlampornas sken!

LÄS MER: Franska roségrannar – från Provence och Languedoc-Roussillon

Festliga bubblor i glaset

Även mousserande vin gör sig lysande till kräftor, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla munnen fräsch och smaklökarna på topp. Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 499 kr) är ett suveränt val med sin lyxigt rika brödighet.

LÄS OCKSÅ: Rumor has it – hellre en bra crémant än en billig champagne

Crémant, som görs enligt samma metod som champagne, är också ett fullgott mousserande alternativ. Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 149 kr) bjuder till exempel på rik gul frukt, honungstoner och grapefrukt, och sitter bra både som aperitif innan festen börjar och som ackompanjemang till kräftorna. Vinet får ofta höga betyg av vinkännare.

Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois Crémant de Loire Brut är gjort på en blandning av de gröna druvorna chenin blanc och chardonnay samt den blå druvan cabernet franc. Foto: Langlois-Chateau

Alkoholbefriat på flaska och burk

För den som söker ett alkoholfritt mousserande vin är Oddbird Blanc de Blancs (nr 1979, 94 kr) på 100 procent chardonnay en fin matchning till kräftfatet, likaså Oddbird Sparkling Wine Rosé (nr 1983, 94 kr) gjort på en blandning av chardonnay och pinot noir.

Kyl annars valfritt antal Oddbird Organic Blanc de Blancs på burk (nr 2173, 32 kr). Det är en ekologisk, fylligare variant av det vita mousserande flaskvinet ovan och faktiskt en de mest hållbara produkterna i Systembolagets fasta sortiment – både socialt och miljömässigt.

Oddbirds viner genomgår samma produktionsprocess som kvalitetsviner med lagring på fat, där alkoholen avlägsnas i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer.

Olika öl beroende på tillbehör

Många föredrar kanske öl till de delikata skaldjuren. Med all rätt, öl är törstsläckande och uppfriskande, särskilt en ljus lager som Lapin Kulta (nr 1594, 14,50 kr). Denna står pall för de rika smakerna av salta kräftor och kryddiga ostar, utan att ta över smakupplevelsen.

LÄS MER: Nyskapande öl från Londons stolthet (med tradition i ryggen)

Serverar du kräftorna med feta tillbehör som majonnäs, aioli eller en smörig romsås, är det en god idé att testa en rikare och knäckigare öl som Fuller´s London Pride (nr 1642, 17,90).

Hantverkscider från Cornwall

Glöm inte heller bort cider, som kan vara helt perfekt när det vankas kräftor. Exempelvis Cornish Gold Apple Cider (nr 18021, 19,90 kr) som kombinerar frisk ren äpplighet med lätt sötma och vaniljtoner.

Cidern kan du också med fördel ha kvar i glaset till efterrätten. Varför inte i form av färska bär med vaniljglass eller en äppelkolakaka på säsongens skörd med havssalt och crumble?

Till sist, våga prova och testa dig fram, och låt dina egna smaklökar styra – det finns inget rätt eller fel, så länge du själv tycker om kombinationen!

Fler artiklar om mat och dryck