Tips på dryck till kräftskivan – vin, bubbel, öl och cider

Uttrycket ”kräftor kräfva dessa drycker” användes som motpropaganda när det var tal om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige 1922. Sedan dess har det hängt kvar och nu när vi skriver augusti passar vi på att guida till de bästa dryckerna till kräftskivan, däribland ett alkoholfritt ekologiskt bubbel på burk – hållbart på flera sätt än ett!

Mellan 1982 och 1994 var det förbjudet att fiska och sälja svenska kräftor före den första onsdagen i augusti. Numera är det fritt fram att både fiska och frossa i kräftor närsomhelst under året, även om det kan råda lokala bestämmelser som säger annat.

LÄS OCKSÅ: Mixa en grön gazpacho till kräftskivan (med flera tips på tillbehör!)

Trots de betydligt mer generösa reglerna är sensommaren fortsatt kräftans bästa tid på året. När augustimånen seglar högt på kvällshimlen är det äntligen dags att duka till kräftfest. Ett riktigt lyckat kräftkalas kräver goda tillbehör: ostar, bröd, lättare mat – och inte minst dryck. Men hur lyckas du med dryckesmatchningen, vad passar egentligen bäst till kräftor?

Klassiska vita – slår aldrig fel

Vitt vin och skaldjur, finns det något mer klockrent? Steininger Kamptal Riesling (nr 74574, 129 kr, BS) med sin höga syra och aromatiska smak med inslag av mineral, citrus, ananas och persika passar utmärkt till både ostpajen och till kräftorna med sin sälta.

Albariño är, jämte riesling, en annan otroligt skaldjurskompatibel druva och om du inte har testat Paco & Lola Albariño (nr 74180, 179 kr, BS) från spanska Rias Baixas äldsta subregion Val do Salnés precis intill Atlanten kanske kräftskivan blir tillfället du gör det? Du känner igen vinet på den prickiga etiketten i svart och vitt. ⁠

Rosa vin till röda kräftor

Rosévin är alltid ett säkert kort till kräftskivan. Här finns både mjuk rödbärighet, lite citrustoner och en syra som skär igenom kräftornas sälta fint, och som fungerar bra som allrounddryck genom hela måltiden.

Puy Chéri Syrah Rosé är ett prima val (nr 2209, 85 kr) om du vill ha ett lägre prissatt alternativ som verkligen håller måttet. Detta prisbelönta vin, guldmedaljör i Vinordic Wine Challenge 2023 i klassen rosévin på flaska upp till 99 kronor tillika Sveriges mest sålda, finns också på box (nr 2209, 249 kr) samt på generös magnumflaska (nr 54715, 169 kr, BS).

Apropå rosé på box – vad sägs om en ekologisk blandning av druvorna syrah, malbec, pinot grigio och pinot noir i fruktiga, smakrika och veganvänliga Argento Rosé (nr 2564, 249 kr, BS) från Mendoza i Argentina? Vinets namn betyder silver och är som gjort till sena kvällar under kräftlampornas sken! Res annars över södra Atlanten och njut av det sydafrikanska rosévinet KWV Rosé (nr 2333, 159 kr) i ljusare stil, hållbart val-märkt i en nättare box på 1,5 liter.

Festliga bubblor i glaset

Även mousserande vin gör sig lysande till kräftor, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla munnen fräsch och smaklökarna på topp. Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 559 kr) är ett suveränt val med sin lyxigt rika brödighet.

SE ÄVEN: Guide till världens festliga bubblor – från champagne till alkoholfri spumante

Crémant, som görs enligt samma metod som champagne, är också ett fullgott mousserande alternativ. Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 159 kr) bjuder till exempel på rik gul frukt, honungstoner och grapefrukt, och sitter bra både som aperitif innan festen börjar och som ackompanjemang till kräftorna. Vinet får ofta höga betyg av vinkännare.

Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois Crémant de Loire Brut är gjort på en blandning av de gröna druvorna chenin blanc och chardonnay samt den blå druvan cabernet franc. Foto: Langlois-Chateau

För den som söker ett alkoholfritt mousserande vin är Oddbird Blanc de Blancs (säljs endast i dagligvaruhandeln) på 100 procent chardonnay en fin kräftmatchning, likaså Oddbird Sparkling Rosé (nr 1983, 88 kr), gjort på en blandning av chardonnay och pinot noir.

Kyl annars valfritt antal Oddbird Organic Blanc de Blancs på burk (nr 19041, 34 kr + pant). Det är en ekologisk, fylligare variant av det vita mousserande flaskvinet ovan och en de mest hållbara produkterna i Systembolagets fasta sortiment – både socialt och miljömässigt.

Oddbirds viner genomgår samma produktionsprocess som kvalitetsviner med lagring på fat, där alkoholen avlägsnas i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer.

Olika öl beroende på tillbehör

Många föredrar öl till de delikata skaldjuren. Med all rätt, öl är törstsläckande och uppfriskande. Vilket traditionellt lageröl som helst funkar oftast, men serverar du kräftorna med feta tillbehör som majonnäs, aioli eller en smörig romsås, är det en god idé att testa en rik och knäckig öl som Fuller´s London Pride (nr 1642, 21,90 kr).

Serverar du kräftorna med feta tillbehör som majonnäs, aioli eller en smörig romsås, är det en god idé att testa en rikare och knäckigare öl som Fuller´s London Pride (nr 1642, 19,40).

Hantverkscider från Cornwall

Glöm inte bort cider – en perfekt dryck när det vankas kräftor. Exempelvis Cornish Gold Apple Cider (nr 18021, 26,90 kr, kollikrav BS) som kombinerar frisk ren äpplighet med lätt sötma och kryddiga vaniljtoner.

Cidern kan du också med fördel ha kvar i glaset till efterrätten. Varför inte i form av färska bär med vaniljglass eller en äppelkolakaka på säsongens skörd med flingsalt och crumble?

Till sist, våga prova och testa dig fram, och låt dina egna smaklökar styra – det finns inget rätt eller fel, så länge du själv tycker om kombinationen!

Andra artiklar om mat och dryck