Tips på dryck till kräftskivan – vin, bubbel, öl och cider

Uttrycket ”kräftor kräfva dessa drycker” användes som motpropaganda när det var tal om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige 1922. Sedan dess har det hängt kvar och nu när vi skriver augusti passar vi på att guida till de bästa dryckerna till kräftskivan.

Mellan 1982 och 1994 var det förbjudet att fiska och sälja svenska kräftor före den första onsdagen i augusti. Numera är det fritt fram att både fiska och frossa i kräftor närsomhelst under året, även om det kan råda lokala bestämmelser som säger annat.

LÄS OCKSÅ: Satsa på nya tillbehör till kräftorna (som fritters och soppa)

Trots de betydligt mer generösa reglerna är sensommaren fortsatt kräftans bästa tid på året. När augustimånen seglar högt på kvällshimlen är det äntligen dags att duka till kräftfest. Ett riktigt lyckat kräftkalas kräver goda tillbehör: ostar, bröd, lättare mat – och inte minst dryck. Men hur lyckas du med dryckesmatchningen, vad passar egentligen bäst till kräftor?

Rosa vin till röda kräftor

Gillar du vin är det alltid ett säkert kort att satsa på rosévin. Här finns både mjuk rödbärighet, lite citrustoner och en syra som skär igenom kräftornas sälta fint, och som fungerar bra som allrounddryck genom hela måltiden.

Berne Inspiration
Den fyrkantiga flaskan är ett signum för rosévinet Berne Inspiration från den högkvalitativa producenten Château de Berne i Côtes de Provence. Prova till sensommarens kräftkalas – för rosé kan du dricka året om! Foto: Arvid Nordquist

Berne Inspiration (nr 2607, 139 kr) är ett prima val i klassen, liksom Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 75 kr) om du vill ha ett lägre prissatt alternativ. Detta prisbelönta vin, silvermedaljör i Vinordic Wine Challenge 2021 i klassen rosévin på flaska upp till 79 kronor, finns också på box (nr 2209, 209 kr).

LÄS MER: Mer än bara till prat – lär dig kombinera rosévin med mat

Festliga bubblor i glaset

Även mousserande vin gör sig lysande till kräftor, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla munnen fräsch och smaklökarna på topp. Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 499 kr) är ett suveränt val med sin lyxigt rika brödighet.

LÄS MER: Guide till världens festliga bubblor – från champagne till alkoholfri spumante

Crémant, som görs enligt samma metod som champagne, är också ett fullgott mousserande alternativ. Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 149 kr) bjuder till exempel på rik gul frukt, honungstoner och grapefrukt, och sitter bra både som aperitif innan festen börjar och som ackompanjemang till kräftorna. Vinet får ofta höga betyg av vinkännare.

Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois Crémant de Loire Brut är gjort på en blandning av de gröna druvorna chenin blanc och chardonnay samt den blå druvan cabernet franc. Foto: Langlois-Chateau

För den som söker ett alkoholfritt mousserande vin är Oddbird Blanc de Blancs (nr 1979, 94 kr) på 100 procent chardonnay en fin matchning, likaså Oddbird Sparkling Wine Rosé (nr 1983, 94 kr) gjort på en blandning av chardonnay och pinot noir.

Oddbirds viner genomgår samma produktionsprocess som kvalitetsviner med lagring på fat, där alkoholen sedan avlägsnas genom en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer.

Tre ölsorter varav en alkoholfri

Många föredrar kanske öl till de delikata skaldjuren. Med all rätt, öl är törstsläckande och uppfriskande, särskilt en ljus lager som Lapin Kulta (nr 1594, 14,50 kr). Denna står pall för de rika smakerna av salta kräftor och kryddiga ostar, utan att ta över smakupplevelsen.

LÄS MER: Typ, temperatur och tid – vägen till din egen ölkällare

Serverar du kräftorna med feta tillbehör som majonnäs, aioli eller en smörig romsås, är det en god idé att testa en rikare och knäckigare öl som Fuller´s London Pride (nr 1642, 17,90).

Vad gäller öl finns också en uppsjö av riktigt bra alkoholfria alternativ. Testa till exempel veteölen Maisel’s Weisse Alkoholfrei (nr 1197, 13,90 kr), som med sina smaker av aprikos, skumbanan och pomerans parerar sälta och dillsmaker på ett lysande sätt.

Hantverkscider från Cornwall

Glöm inte heller bort cider, som kan vara helt perfekt när det vankas kräftor. Exempelvis Cornish Gold Apple Cider (nr 18021, 19,90 kr) som kombinerar frisk ren äpplighet med lätt sötma och vaniljtoner.

Cidern kan du också med fördel ha kvar i glaset till efterrätten. Varför inte i form av färska bär med vaniljglass eller en äppelpaj på säsongens skörd, toppat med en rejäl klick vaniljsås.

Till sist, våga prova och testa dig fram, och låt dina egna smaklökar styra – det finns inget rätt eller fel, så länge du själv tycker om kombinationen!

Fler artiklar om mat och dryck