8 smakfulla tillbehör till kräftskivan

Augusti är kräftans bästa tid på året och de röda skaldjurskalasen duggar då tätt. Men erkänn – det är sällan själva kräftorna som gör ”skivan”, utan det du väljer att bjuda till. Här tipsar vi om åtta tillbehör till kräftskivan som ger den klassiska ostpajen en match.

I Sverige sträcker sig traditionen att äta kräftor ända tillbaka till senmedeltiden, men först på 1800-talet började det bli allt vanligare att äta kalla kräftor i lag.

När kräftätandet blev mer folkligt växte efterfrågan, vilket ledde till ett säsongsförbud mot att fiska kräftor. Under lång tid markerade första onsdagen i augusti starten för kräftfisket i svenska insjöar (före denna dag var det inte heller tillåtet att sälja svenska kräftor).

SE ÄVEN: Kräftor ”kräfva” dessa drycker – tips på vin, öl och cider

Nu är det över 25 år sedan förbudet hävdes, men de allra flesta håller fortsatt hårt på att augusti är och förblir kräftmånaden med stort K. Men ingen kräftskiva utan tillbehör och då snackar vi inte västerbottenspaj. Vi satsar hellre på mästerkocksvinnaren Christin Kashous frasiga okonomiyaki-paj, het garden focaccia, grön gazpacho på zucchini eller gurktapas!

8 recept på tillbehör till kräftskivan

1. Okonomiyaki-paj på filodeg
Kräftskivans nya bästis är en hybrid mellan den japanska kålpannkakan okonomiyaki och en grön paj på frasig filodeg! Bakom den geniala idéen står Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021. Toppa med majonnäs och tonkatsusås för ett umamiladdat smakäventyr!

Till receptet

LÄS OCKSÅ: När du säger ”åh, vad gott” har du ofta upplevt umami i maten

2. Garden focaccia med chiliolja
Focaccia art har tagit världen med storm under de senaste åren, så har du inte testat än är det hög tid att göra konst av ditt hembakta bröd. Pensla brödet med chiliolja och släpp loss fantasin när du skapar ditt grönskande motiv.

Till receptet

3. Zucchinifritters med fetaostkräm
Dessa zucchinifritters är en god måltid i sig, men också ett utmärkt tillbehör till kräftorna. Särskilt i kombination med den dilldoftande fetaostkrämen de serveras med. Kombinationen dill och fetaost är vanlig i det grekiska köket, om du inte visste det. Otroligt gott!

Till receptet

4. Grön gazpacho med zucchini och pankocrunch
Det går lika bra med zucchini när du vill mixa ihop en svalkande grön gazpacho. Servera i glas som tillbehör till kräftskivan (eller lättare lunch en varm sommardag!) och njut av den vackra färgen. Toppa med krispigt stekt panko och riv över fryst fetaost för extra snygg servering.

Till receptet

5. Ugnsbakade ägg med lyxig topping
Dessa söta små formar rymmer krämigt ugnsbakade ägg som du toppar med höjden av lyx; valfri rom, smetana, rödlök och gräslök. En nypa flingsalt och peppar fulländar serveringen. Bäst av allt? Äggröran sköter sig själv i ugnen, så du slipper vara där och röra i den konstant.

Till receptet

6. Corn on the cob med jalapeño-aioli
Augusti är inte bara kräfttider, då inleds också säsongen för svenskodlad majs. Ett av de bästa sätten att tillaga den är att grilla den hel med blasten kvar. Servera med jalapeño-aioli, rökt paprikapulver, koriander och flingsalt. Greppa tag om blasten och gnag loss!

Till receptet

7. Gurktapas med pokesås och vitlökschiliolja
Krispig gurka och krämig yoghurt möts här i en fräsch smårätt där en smaksatt japansk sojasås och syrlig hetta från världens mest sålda pepparsås håller ihop smakerna. För alla tillfällen, inte bara till kräftskivan, som du blir sugen på gurka (men inte vill göra tsatsiki!).

Till receptet

Tips!
Som receptnamnet antyder är detta en utmärkt rätt att ha med på en större tapasbuffé, om du inte känner för att servera den just till kräftkalaset.

8. Svampsoppa med vispad senapsgrädde
En mustig svampsoppa sitter som en smäck till årets kräftskiva. Satsa på en extravagant sådan och avsluta på franskt vis genom att röra ner lättvispad grädde, här smaksatt med pikant senapspulver, vid servering. Toppa med råmarinerad svamp!

Till receptet

Så många kräftor går det åt

Det finns de som går på kräftskiva främst för festens skull, och de som gör det för att de är genuint förtjusta i att äta kräftor. Därför kan det vara svårt att veta hur många kräftor som går åt. Men beräkna någonstans mellan ½–1 kilo per person, lite beroende hur mycket dina gäster gillar kräftor och också hur pass matiga tillbehör du väljer att bjuda på.

Servera med trendig ponzumajonnäs

Hör du till dem som sparar dina skalade kräftstjärtar för att lägga rostat bröd? Kanske en klick majonnäs eller aioli till det? Utmana smaklökarna och rör ihop en ponzumajonnäs med dill! Addera 1 finhackad vitlöksklyfta om du hellre vill göra en ponzu-aioli.

Mer god mat att laga och äta