Experten guidar till fem olika sorters espresso

En italiensk tradition på svenskt vis. Så beskriver Arvid Nordquist sitt sortiment av hela kaffebönor till espresso. Det som gör espressosortimentet unikt är att det består av 100 procent arabica och att varje böna är hållbart certifierad. Quality Manager Marcus Burman lär dig mer om hur de olika sorterna smakar och vad de passar extra bra till.

En god anledning i sig till att djupdyka in i espressons värld av aromer och smaker är Arvid Nordquists Regalo, den senaste espressoprodukten från det familjeägda kafferosteriet. Men mer om det senare. Först ska vi reda ut det vissa undrar när de står vid butikshyllan och ska välja kaffe. Vad är det egentligen för skillnad mellan kaffeförpackningen som det ”bara” står hela bönor på respektive den där det står hela bönor och ordet espresso ovanför?
 
– Vårt sortiment av hela bönor avsedda till bryggmetoden espresso skiljer sig åt i blend och rostning jämfört med våra andra hela bönprodukter som framför allt är tänkta att malas till bryggkaffe, förklarar Marcus Burman, Quality Manager för allt kaffe från Arvid Nordquist.

Marcus Burman
Med en bakgrund som barista trivs Marcus Burman vid espressomaskinen.

– Så klart kan du mala vilka hela bönor du vill till espresso, men det är inte säkert att resultatet blir på samma sätt som när du väljer hela bönor särskilt framtagna för ändamålet.
 
LÄS MER: Espresso på svenska och så får du en perfekt crema

5 olika sorters espresso

Arvid Nordquists espressosortiment består av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor som i sin tur alltid är fossilfritt rostade och bidrar till återplantering och bevarande av träd i kaffeodlande länder. Vi bad Marcus Burman beskriva vad som utmärker respektive sort.

1. Espresso Nero – djup & kryddig

”Den av våra sorter som är mest lik en traditionell italiensk espresso, utan att innehålla robusta. Förvänta dig en espresso med kryddiga toner och kraftfull eftersmak. Nero är suverän till många mjölkbaserade espressodrycker eller som en lite kraftigare espresso.”

2. Espresso Buono – rund & nötig

”Buono är precis som Nero certifierat av Rainforest Alliance, men inte lika kryddig utan har en nötigare ton och rundare smak. Det gör den till en perfekt espresso att dricka flera gånger om dagen, vilket främjas av en större förpackning. Smakar lika bra med eller utan mjölk – eller varför inte prova i en Espresso Martini?”

3. Espresso Giusto – intensiv & fruktig

”Om du uppskattar en balanserad och aromatisk espresso som både är ekologisk och Fairtrade-märkt är vår bästsäljare Giusto en stark rekommendation. Trots att kaffet är mörkrostat har det en fin syra och fruktighet tack vare bönornas ursprung. Går utmärkt att dricka med lite mjölk, men är väldigt god som den är.”

4. Espresso Molto – balanserad & bärig

”Vårt andra ekologiska och Fairtrade-märkta espresso i sortimentet jämte Giusto. På samma sätt som den har Molto en relativt betonad syra, men även kakaotoner och en viss nötighet. Ett espressokaffe jag tycker mycket om att dricka, som espresso eller i en cappuccino.”

5. Espresso Regalo – fruktig & intensiv

”Vårt nyaste espressokaffe i en större förpackning skiljer sig en del från de andra sorterna då vi rostar bönorna något ljusare. I blenden jobbar vi med kryddighet och nötighet som kompletterar den högre syran som kommer fram fint från rostningsprofilen. Våga testa!”

Smakskalor och bryggningstips

På de nya kaffeförpackningarna för Arvid Nordquist Espresso hittar du förutom en kort beskrivning av kaffets karaktär också fyra smakskalor; en för rostningsgrad, en för fyllighet, en för intensitet och en för syrlighet. Tanken med smakskalorna är att förmedla hur kaffet smakar och hur olika sorters espresso skiljer sig åt. Här kan du läsa mer om dessa.
 
Nedanför smakskalorna hittar du en grundläggande doseringsinstruktion för en enkel espresso. Till en sådan ska du beräkna 7–9 gram malet kaffe, fylla portafiltret ända upp till kanten och ha cirka 15 kilos tryck vid tampning. Bryggningen ska sedan ta 20–30 sekunder och resultera i 3 centiliter färdig espresso.
 
– Doseringsinstruktionen ger bara en enkel introduktion till det hantverk som espresso är, men det finns väldigt mycket mer att inspireras av på vår hemsida, tipsar Marcus Burman.

Välj ditt espressokaffe och surfa vidare till…