Experten guidar till fem olika sorters espresso
En italiensk tradition på svenskt vis. Så beskriver Arvid Nordquist sitt sortiment av hela kaffebönor till espresso. Det som gör espressosortimentet unikt är att det består av 100 procent arabica och att varje böna är hållbart certifierad. Quality Manager Marcus Burman lär dig mer om hur de olika sorterna smakar och vad de passar extra bra till.
En god anledning i sig till att djupdyka in i espressons värld av aromer och smaker är Arvid Nordquists Regalo, den senaste espressoprodukten från det familjeägda kafferosteriet. Men mer om det senare. Först ska vi reda ut det vissa undrar när de står vid butikshyllan och ska välja kaffe. Vad är det egentligen för skillnad mellan kaffeförpackningen som det ”bara” står hela bönor på respektive den där det står hela bönor och ordet espresso ovanför?
– Vårt sortiment av hela bönor avsedda till bryggmetoden espresso skiljer sig åt i blend och rostning jämfört med våra andra hela bönprodukter som framför allt är tänkta att malas till bryggkaffe, förklarar Marcus Burman, Quality Manager för allt kaffe från Arvid Nordquist.
– Så klart kan du mala vilka hela bönor du vill till espresso, men det är inte säkert att resultatet blir på samma sätt som när du väljer hela bönor särskilt framtagna för ändamålet.
LÄS MER: Espresso på svenska och så får du en perfekt crema
5 olika sorters espresso
Arvid Nordquists espressosortiment består av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor som i sin tur alltid är fossilfritt rostade och bidrar till återplantering och bevarande av träd i kaffeodlande länder. Vi bad Marcus Burman beskriva vad som utmärker respektive sort.
Smakskalor och bryggningstips
På de nya kaffeförpackningarna för Arvid Nordquist Espresso hittar du förutom en kort beskrivning av kaffets karaktär också fyra smakskalor; en för rostningsgrad, en för fyllighet, en för intensitet och en för syrlighet. Tanken med smakskalorna är att förmedla hur kaffet smakar och hur olika sorters espresso skiljer sig åt. Här kan du läsa mer om dessa.
Nedanför smakskalorna hittar du en grundläggande doseringsinstruktion för en enkel espresso. Till en sådan ska du beräkna 7–9 gram malet kaffe, fylla portafiltret ända upp till kanten och ha cirka 15 kilos tryck vid tampning. Bryggningen ska sedan ta 20–30 sekunder och resultera i 3 centiliter färdig espresso.
– Doseringsinstruktionen ger bara en enkel introduktion till det hantverk som espresso är, men det finns väldigt mycket mer att inspireras av på vår hemsida, tipsar Marcus Burman.