Så brygger du filterkaffe utomhus – steg för steg

Friluftsfotografen Fredrik Telléus vill inspirera fler till att brygga sitt kaffe på plats i naturen och upptäcka mer än bara kokkaffe. För det finns en hel värld av friluftskaffe att utforska! Här visar han hur du använder en hopfällbar filterhållare, vilket han menar passar perfekt när du är själv i naturen och vill unna dig en god kopp nybryggt kaffe.

Med ett färskt kaffe av hög kvalitet, friskt och kallt vatten, en filterhållare och ett kaffefilter är det lätt att lyckas med gott bryggkaffe utomhus. En hopfällbar filterhållare tar minimal plats i ryggsäcken, men den du har till din elbryggare hemma går också bra. Koka upp vattnet i ett kokkärl över öppen eld, på stormkök eller tar med hett vatten i en väl rengjord termos.

All set? Då är det bara att hitta en lämplig plats att slå läger vid och följa friluftsfotografen Fredrik Telléus steg för steg-guide nedan!

Brygga filterkaffe utomhus

1. Häll friskt, kallt vatten i ett kokkärl. Låt det koka upp över öppen eld eller på stormkök. 

2. Sätt ett kaffefilter (smakmässigt är det bäst att använda vita, syreblekta kaffefilter) i filterhållaren och ställ den ovanpå en kåsa eller kopp. Mät upp bryggmalet kaffe enligt doseringsanvisningen på förpackningen. Överdosering gör bara kaffet beskare. Välj hellre en mer mörkrostad sort om du föredrar kaffet starkt och kraftfullt.

Visste du att…
Kaffe är en färskvara som innehåller eteriska oljor. Dessa börjar oxidera så fort kaffet kommer i kontakt med syre, vilket sakta försämrar smaken. Förvara det svalt, torrt och mörkt i sin originalförpackning mellan friluftsturerna. Förslut förpackningen väl och ställ i en lufttät burk med lock. Ta sedan bara med den mängd du behöver inför varje friluftstur.
 
SE OCKSÅ: Fredrik Telléus guidar till hur du kokar kaffe över öppen eld

3. Häll först på en liten mängd vatten i en cirkelrörelse för att få kaffet att ”blomma”. Låt det stå och sjunka en stund och häll sedan sakta på resterande vatten. För att få ut optimal smak ur kaffet ska vattnets temperatur vara mellan 94 och 98 grader.

4. Lyft av filterhållaren, slå dig ner och ta en första klunk av det nybryggda kaffet!

Tips!

Till denna guide användes mellanmörka Arvid Nordquist Eco. Det finns både som bryggmalet kaffe och hela bönor, är fossilfritt rostat och gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Kaffet doftar generöst av hasselnöt, har en rund och pepprig smak samt en balanserad och fruktig eftersmak. Det är också ekologiskt, Fairtrade-märkt och 100 procent klimatkompenserat. Förutom till bryggkaffe/filterkaffe passar Eco till presso och perkulator. Dosera 7 gram malet kaffe till 1,25 deciliter vatten.

Ut och njut i och av skog och mark