Öldrinkar att blanda hemma – plus alkoholfri radler

En öldrink är så mycket mer än en Ubåt på afterskin. Hur låter Black Velvet, Michelada, Beermosa, Beergarita och Hip Hops? Det är bara några exempel på drinkar och cocktails där ölet bidrar med minst en extra dimension. För att inte tala om alla läskande öldrinkar utan alkohol. Prova våra recept på hemgjord radler, Peroni Negroni – och Peroni Spritz!

Visste du att öldrinkar var i ropet redan på medeltiden och mest troligt även långt innan dess? Ett exempel är den engelska öldrinken Lamb’s Wool, med anor från 1500-talet, där överjäst öl av aletyp fick koka med kanel, ingefära och muskot. Det varma ölet blandades sedan med fruktköttet från ugnsbakade, mosade äpplen till närmast en dessertdryck, där äpplena ska vara lite som lammull i konsistensen – därav namnet, tror man.

Mumma, det vill säga porter med starkvin och ofta någon slags starksprit, kan också klassas som en öldrink av den äldre skolan. Att man använt just öl är för att det historiskt i många fall har varit den enda alkoholhaltiga dryck man hade att tillgå, medan vi i modern tid har fokuserat mer på drinkar och cocktails med annat än öl, trots att det har trendat mellan varven och det enligt vår mening aldrig bör gå ur tiden. Så nästa gång – ge ölet en chans!

En ny värld av (öl)drinkar

Öl kan blandas med vin, sprit, likör, smaksatt sockerlag, frukt, bär, örter och kryddor till hur många öldrinkar som helst. Gärna på ett sätt som förstärker ölets karaktär och smakprofil eller som ger en spännande kontrast. Numera finns dessutom allehanda alkoholfria ölsorter, vilket gör det lätt att blanda alkoholfria öldrinkar (scrolla ner för recept på just det!).

Ölet kan vara grunden i drinken eller ge övriga ingredienser en extra smakskjuts. Beroende på sort bidrar öl i drinkar med fler nyanser och större komplexitet, från den ljusaste av ljus lager till mörkaste av mörk stout. Kolsyran i öl lyfter drinken medan beskan från humlen gör sitt till på samma sätt som exempelvis gin, bitters och kaffe i drinkar.

”Cykeldricka” av olika ursprung

Den allra enklaste öldrinken är den där vanligtvis ljus lager blandas med läsk eller lemonad till en frisk och fräsch törstsläckare med eller utan alkohol. Tyskarna kallar det för radler, britterna för shandy, fransmännen för panaché och spanjorerna för clara.

Italienarna pratar om birra limone och i Danmark kombineras alkoholfri porter eller stout med ”dansk citronvand” till vad danskarna kallar för havsskum. Byter du citronläsken eller lemonaden mot cola har du blandat dig en ”diesel”. Blandar du i stället citronläsk med tysk veteöl byter drycken namn till russe. Ja, du hör ju – vad kan inte bli till en öldrink?

Visste du att…
Radler har fått sitt namn efter den sydtyska benämningen på ”cyklist” utifrån att cykelturen anses bli mer behaglig när man kan läska sig med något alkoholsvagt eller alkoholfritt.

3 recept på öldrinkar utan alkohol

1. Alkoholfri radler med enkla tilltugg
Visst är det smidigt att köpa färdig radler, men det är också superlätt, och supergott, att göra egen. Här smaksätter vi radlern med färskpressad grapefrukt i stället för den mer klassiska citronen. Perfekt till salamikorgar med olivkräm och bondost med crunchiga cashewnötter!

Till receptet

2. Alkoholfri Peroni Negroni
När två populära italienare möts i en öldrink kan det inte bli annat än succé! Vi snackar om den klassiska drinken negroni och en alkoholfri italiensk lager från det ikoniska bryggeriet Birra Peroni. Resultatet är en riktigt uppfriskande öldrink för många olika tillfällen.

Till receptet

3. Alkoholfri Peroni Spritz
Spritsig öldrink utan alkohol? Inga problem! Bara byt ut bubblet mot en alkoholfri ljus lager med samma italienska ursprung som flertalet spritz-drinkar. En bitter aperitif med smak av blodapelsin, apelsinskal och mynta gör öldrinken komplett. Och så klart is – massa is!

Till receptet

7 klassiska öldrinkar

  1. Black Velvet – hälften mörk stout och hälften champagne. Sägs ha uppfunnits av en bartender i London 1861 för att hedra den då bortgångne prins Albert.
  2. Michelada – mexikansk öldrink där ljus lager blandas med tomatjuice, lime och någon slags ”hot sauce”, liknande drinken Bloody Mary.
  3. Beermosa – som mimosa, fast med ljus lager i stället för champagne.
  4. Beergarita – variant av margarita med öl, tequila, apelsinlikör och lime.
  5. Hip Hops – blandning av IPA, vit rom, sockerlag, citron och citronläsk.
  6. Black and Tan – blandning av ljust och mörkt öl.
  7. Snakebite/Snakepint – hälften ljus lager och hälften cider.

Mer att läsa om öl och annan dryck