När du vill använda öl i maten (var god och läs detta först)

Nyfiken på att använda öl i maten? Så roligt! Innan du sätter igång har vi listat fem saker att tänka till lite extra på – som vilken typ av öl du ska välja till vilken rätt och hur du gör för att balansera beskan i öl. Och så tipsar vi om rätter med öl att ta ut svängarna med.

Genom att använda öl i maten får du tillgång till en mångsidig krydda som spänner över ett brett smakspektrum – från kryddig ale till brödig lager. Öl i maten bidrar med en finstämd beska samtidigt som det ger det du lagar en större tyngd och fyllighet. Drick gärna samma öl som du använder i maten till själva rätten för en komplett smakupplevelse!

Så vilken typ av öl ska du använda i maten? Det finns en uppsjö olika ölstilar och därmed många olika användningsområden (scrolla längst om du redan nu vill läsa mer om några mer eller mindre oväntade rätter med öl i). Här listar vi fem saker att tänka på.

Använda öl i maten – 5 saker att tänka på

1. Ju mustigare desto mer smak

Generellt sett kan du använda öl i alla rätter som vanligtvis innehåller vin. Ju mustigare öl du väljer, desto mer smak tillför det maten. Öl lirar särskilt bra ihop med styckdetaljer som har lite grövre textur och som behöver ett par timmar på spisen innan det blir mört, exempelvis oxbringa eller högrev. Till skillnad från vin innehåller inte öl någon naturlig syra, vilket ofta krävs för rätt smakbalans. Hur du löser det hittar du svaret på i punkt 3.

LÄS MER: Så gör du en smakrik grytbas med mört nötkött i ölbuljong

2. Beskan förstärks vid reducering

Var lätt på handen när du använder ölflaskan i köket. Till skillnad från vinet, som reducerar alla sina smakegenskaper i grytan, är det främst beskan som träder fram när ölet kokas ner. Beskan förstärks både utifrån mängden öl du använder i maten och över tid. Så var försiktig med koktiden om du väljer ett öl med relativt hög beska.

Baka banankaka med öl? Nja, kanske inte – men ett rikt, fylligt och generöst fruktigt julöl passar otippat bra att dricka till. Foto Eva Hildén

3. Hitta en balans mellan grundsmaker

All öl innehåller olika nivåer av humlearom. Mängden varierar mellan olika ölsorter och tillverkare. Humle är det som bland annat ger öl sin beska. För att balansera upp den behövs salt och syra i varierande mängd beroende på hur pass besk öl du vill använda. Sältan hjälper till att mildra beskan och mjuka upp smakerna. Testa därför att salta lite extra eller använd en gnutta koncentrerad fond om det blir för beskt. Om inte det hjälper – tillsätt en skvätt vinäger eller färskpressad citronjuice.

LÄS OCKSÅ: Typ, temp och tid – låt oss visa vägen till din egen ölkällare

4. Kombinera sötma med mer sötma

Vid sidan av beskan är sötma en av ölets främsta egenskaper. Sötma i öl finns i olika grad och fungerar allra bäst till rätter som redan innehåller lite sötma, till exempel asiatiska sötsura smaker eller husmanskost som bruna bönor och fläsk. Många humlesorter innehåller också aromer av olika citrusfrukter, som apelsin och grapefrukt, vilket kan vara tacksamt att utnyttja när ölet används i matlagning.

Veteölskokta musslor är en höjdare kan vi lova!

5. Förslag på några rätter att börja med

Öl passar perfekt i kraftiga köttgrytor. Klassiker som porterstek (där vi slår ett slag för att använda Fuller’s London Porter (nr 71386, 29,40 kr, BS) sjömansbiff och en långkokt högrevschili är tre lysande exempel.

Öl passar också bra till fisk och skaldjur, som under lång tid annars varit reserverat för vita viner. Testa exempelvis blåmusslor kokta i öl, gärna ett friskt veteöl som Maisel’s Weisse (nr 86574, 23,90 kr, BS). I kräftspadet passar ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med låg beska och en aning sötma. Och i en frityrsmet till fisk eller skaldjur, men även grönsaker, använder du med fördel ett ljust lageröl.

Pigga upp dig med en birramisu. Vi har inte stavat fel, en tiramisu med öl heter faktiskt så.

Får det lov att vara en birramisu?

När du väl har bekantat dig med att använda öl i maten är det dags att börja ta ut svängarna. Här kommer tips på några mer eller mindre oväntade rätter med öl!

  • Tupp i vin har du säkert hört talas om, eller coq au vin som det så tjusigt heter på franska. Coq au bière gör du ungefär på samma sätt, fast med öl i stället för rött vin.
  • När vi är inne på fågelspåret går det inte att lista rätter med öl utan att ta med den amerikanska BBQ-klassikern beer can chicken. Rätten går ut på att trä en hel kyckling på en öppnad ölburk, exempelvis en neutral ljus lager som Lapin Kulta (nr 1594, 14,90 kr). Ölets funktion just i denna rätt är att göra köttet saftigare snarare än att ge det smak.
  • Har du provat att göra glass på öl eller frozen pints som det heter i USA? Inte alls dumt, och värt att testa med exempelvis Fuller’s India Pale Ale (nr 88753, 29,50 kr, BS). 
  • Picklad rödlök har varit omåttligt populärt på senare år. En skvätt ljus lager i lagen tar udden av syran och ger en rikare karaktär. Du kan också testa att ersätta lite av ättikan i lagen till inlagd sill med ett ljust lageröl, eller varför inte ölgrava lax?
  • Birramisu är långtifrån lika känd som dess italienska dessertkusin tiramisu. Den stora skillnaden är att du doppar savoiardikexen i öl, återigen gärna Fuller’s India Pale Ale (nr 88753, 29,50 kr) i stället för kaffe och mandellikör.
  • Sist, men inte minst, finns det otaliga recept på ölbröd och öllimpa, där du använder öl som degspad i stället för vatten. Bara googla så får du se!

Fler sätt att använda dryck i och till mat