Tillverkning av mousserande rosévin – så gör man

Den vackra färgen tilltalar ögat innan innehållet i glaset når dina smaklökar, men vad ger ett mousserande rosévin just sin unika färg och hur uppstår de livfulla bubblorna? Svaret varierar, men vi ger dig några grundläggande fakta och tipsar om goda drycker att prova.

För att mousserande roséviner ska få sin alltifrån ljust aprikosrosa till mörkt rubinröda färg krävs att skalen från en eller flera blå druvsorter ingår i produktionen på något sätt. Musten i de allra flesta druvsorter, blåa som gröna, är nämligen färglös. Så blå druvor är ett måste!

Vinmakaren styr processen

Maceration är den vanligaste metoden för att få önskad färg, smak och tänkt stil på ett mousserande rosévin. Det innebär att druvskalen får ligga i kontakt med druvmusten en stund efter pressning. Exakt hur länge varierar. Många vita mousserande viner tillverkas också av blå druvor, men då avlägsnas skalen genast efter pressning och endast den färglösa musten får jäsa vidare.

Visste du att…
I motsats till stilla rosévin är det tillåtet (inklusive inom EU) att blanda vitt och rött vin till mousserande rosévin, vilket sker i exempelvis Champagne, där andelen rött vin kontra vitt vin generellt är 5–15 procent i en roséchampagne.

Metoder för att skapa bubblor

Bubblor, eller mousse på vinspråk, kan bildas i vin på olika sätt. Den dyraste, mest tidskrävande och gedigna är den traditionella metoden. Ett stilla basvin med hög syra och relativt låg alkoholhalt får då en första jäsning för att sedan tappas på den slutliga flaskan med tillsats av jäst, socker och rött vin (om det mousserande rosévinet är en blandning av vitt och rött vin vill säga) för en andra jäsning, varvid bubbelbildande koldioxid utvecklas.

Den volymmässigt mest utbredda metoden att skapa bubblor är dock tankmetoden, även kallad charmat eller cuve close. Det stilla (rosa) basvinet hälls då i en trycktank tillsammans med jäst och socker. När det har jäst klart och bubblor har bildats buteljeras det under tryck.

Ytterligare metoder är transfermetoden, astimetoden, kontinuerlig metod, kolsyremetoden och den just nu väldigt trendiga, men samtidigt väldigt gamla, méthode ancestrale/méthode rurale eller pet nat (pétillant naturel) som det också kallas när ett ungt vin buteljeras innan allt socker och all jäst har hunnit bli till alkohol, varpå bubblor bildas direkt i flaskan.

Rosa bubbel på bolaget

Utbudet av mousserande rosévin är brett med många olika ursprung och stor stilmässig variation, men Systembolaget delar inte in dem i olika kategorier som de annars gör för vita mousserande viner. Håll i stället koll på vad de föreslås passa till och smakklockorna för att utläsa graden av sötma, fyllighet och syra. Låt sedan detta styra valet av mat/tilltugg.

6 mousserande roséviner att prova

Bollinger Rosé

829 kr

Läs mer

Ayala Rosé

669 kr (BS)

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

229 kr (BS)

Läs mer

Prosecco Rosé Millesimato Brut

159 kr (BS)

Läs mer

KWV Cuvée Rosé

79 kr

Läs mer

Oddbird Spumante Rosé

88 kr

Läs mer

Förkovra dig ännu mer inom vinets värld