Sparkling Tea – sommarens bubblare i glaset

Idén om ett svenskproducerat mousserande te föddes en varm sommarkväll på Gotland med målet att skapa en naturlig, balanserad och sofistikerad alkoholfri dryck med ”brut”- känsla. Sagt och gjort – får det lov att vara ett glas Sparkling Tea by Pettersson & Munthe?

– Vår vision är att sudda ut gränsen mellan alkohol och alkoholfritt med riktigt god dryck som man i första hand väljer för att den passar tillfället, säger Caroline Munthe Mossvall, grundare och Head of Marketing & Sales på Pettersson & Munthe.

Att det Gotlandsbaserade företaget skulle börja brygga just sparkling tea kom sig av att Caroline hade upptäckt drycken under en resa till Köpenhamn med familjen. Hon tänkte att något liknande borde man kunna göra i Sverige, fast ännu godare – och torrare. Något hon senare samma sommar livligt diskuterade med grannen Karin Pettersson över en middag.

Pettersson & Munthe
Med basen på Gotland driver entreprenörsduon Karin Pettersson (t v) och Caroline Munthe Mossvall (t h) sitt bubblande dryckesbolag Pettersson & Munthe.

Full fart från start

Dagen efter messade hon Karin ”Ska vi köra, eller?”. Hon fick ett tveklöst ”ja, vi kör!” till svar, varpå Caroline googlade ”folk som kan mycket om te” och fick träff på tesommelieren Petra Ahlman, som turligt nog precis hade flyttat från Helsingfors till Gotland.

Petra lärde dem massor om te och lämpliga sorter att jobba med. I nästa steg antogs deras startupbolag till ett inkubatorprogram via Science Park Gotland som gjorde att de vågade satsa vidare på sin dröm. Efter det följde många och långa dagar i ett restaurangkök i jakten på det perfekta receptet. Drygt ett år senare, i september 2021, kunde Caroline och Karin buteljera de första 2 000 flaskorna av sitt Sparkling Tea by Pettersson & Munthe.

– Vi började helt från scratch och lär oss nya saker varje dag. Men utan rätt stöd och hjälp av rätt partners hade vi nog aldrig kommit så här långt och lyckats etablera oss i både Sverige och Norge. Vårt sparkling tea finns faktiskt även i Singapore och på Island, berättar Caroline.

Sparkling Tea
Vad är sparkling tea, kanske du undrar? Mousserande te, som det heter på svenska, är en kolsyrad dryck gjord på te och oftast smaksatt vidare med olika slags örter, frukt och bär.

Svenskt dryckeshantverk i fokus

Pettersson & Munthes sparkling tea görs endast med naturliga råvaror, utan artificiella tillsatser, smakförhöjare eller raffinerat socker. Eftersom råvarorna varierar beroende på säsong och år kan varje hantverksmässigt producerad batch ge små skillnader i färg, struktur och smak. Det är en del av charmen, menar Caroline.

– Till vårt första sparkling tea använder vi ett smakrikt, ekologiskt grönt gunpowder-te med tanninstruktur, alltså strävhet, precis som i ett bättre vin. Vi både varm- och kallbrygger teet där den varma brygden bidrar med fyllighet och kropp, medan den kalla brygden lyfter fram de mer finstämda, blommiga tonerna i teet, förklarar hon.

Teet blandas med färskpressad rabarberjuice, fläderextrakt, bergamott och ekologisk timutpeppar för lite sting. Den lilla sötma som finns i drycken kommer från druvmust och i anslutning till buteljering tillsätt kolsyra. Resultatet är ett torrt mousserande te med subtila nyanser av frisk bergamott och blommor med delikata bubblor.

Till maten – och i drinkar

När Sparkling Tea by Pettersson & Munthe serveras kyld framträder smakerna av fläder och timutpeppar, vilket gör sig utmärkt till en ost- och charkbricka, fisk, skaldjur och inte minst det asiatiska köket. När drycken är lite mer tempererad tar teets toner och rabarbern större plats – suveränt till grillat kött, husmanskost eller julbordet, tipsar Caroline.

– Ett kallt glas av vårt sparkling tea är annars oslagbart en varm sommardag. Eller gör en drink med lite gin, rabarberlikör och en isbit. Det tycker jag är så gott!

Nya produkter på gång

Den som väntar på fler smaker av Pettersson & Munthes mousserande te behöver bara vänta till december 2024, då de lanserar ett Winter Sparkling Tea, baserat på chaite och varma kryddor såsom exempelvis kardemumma.

– Vi har också en tredje smak på gång som kommer vara mer citrusdriven och ”grön” i smaken. Den siktar vi på att lansera våren 2025, avslöjar Caroline Munthe Mossvall.

Sparkling Tea by Pettersson & Munthe

Sparkling Tea by Pettersson & Munthe säljs på klassisk champagneflaska under sommaren på Systembolaget samt året runt på utvalda restauranger och butiker runt om i landet, där tedrycken även finns på klimatsmart ”slim can”.

Nyhet i Arvid Nordquists sortiment

Från den 1 juni 2024 finns Sparkling Tea by Pettersson & Munthe (nr 1901) för tredje året i rad i Systembolagets tillfälliga säsongssortiment. Denna gång sker lanseringen i samarbete med Arvid Nordquist, som även har produkten i sin portfölj gentemot restauranger.

– Det är en enastående dryck både på egen hand och till mat! Vi är stolta över att kunna erbjuda sparkling tea och därmed introducera en ny kategori i vårt sortiment, och att göra det tillsammans med Caroline och Karin på Pettersson & Munthe som verkligen brinner för kvalitet, säger Charlotte Oldne, produktchef på Arvid Nordquist.

Annat att utforska kring olika drycker