Rött vin till grillat kött – så kombinerar du bäst

Att välja rätt vin till grillat kött handlar om att balansera kryddor, texturer, vad du serverar till och inte minst den rökiga, grillade smaken i sig. Denna guide hjälper dig att matcha rött vin till grillat nötkött, fläskkött och grillad kyckling inklusive tips på sex grymma grillviner!

Gemensamt för all mat som grillas är att den får en mer eller mindre rökig, rostad smak och en ordentlig stekyta. Utöver det påverkas valet av vin givetvis av vad för slags huvudråvara du lägger på grillen, hur du tillagar och smaksätter den samt vilka tillbehör du har.

Nedan listar vi tre grillade köttslag med tips på typ av röda viner och druvor att dricka till.

Rött vin till grillat nötkött

Nötkött är proteinrikt, vilket kräver fruktiga, smakrika rödviner med tillräcklig struktur och strävhet för att svara upp mot köttets saftiga, grillade smak. Vinet bör vara åt det fylligare hållet och en viss restsötma är ofta bra för att möta upp rökighet och sötma i maten.

Ett rött vin med lite högre syra passar extra bra till fetare detaljer som ryggbiff, entrecôte och högrev, exempelvis gjort på cabernet sauvignon eller en Bordeaux-blend. Syrah/shiraz, tannat, pinotage, zinfandel, nebbiolo, malbec och tempranillo är andra druvor att kika bland när det vankas grillat nötkött i största allmänhet.

SE ÄVEN: Allt om tannat – druvan numero uno till grillat kött

Visste du att…
Proteinerna i köttet reagerar med tanninerna på ett sätt som minskar upplevelsen av strävhet i vinet, men hur pass mycket beror på stekgraden. Kött som grillas rare eller medium-rare klarar av ett kraftigare rödvin med mycket tanniner. Grillar du hellre köttet well done är det bättre att välja ett mindre strävt vin som är desto mer fruktigt och smakrikt.

Rött vin till grillat fläskkött

När vi grillar fläskkött går vi ofta loss med någon slags rub, glaze och/eller marinad. Då behövs i första hand ett rödvin som fixar biffen, eller förlåt, det smaksatta fläsket. Välj ett fruktigt och smakrikt eller kryddigt och mustigt rött vin med mjuka tanniner, eftersom strävheten lätt eldas på av kryddiga smaksättningar och än mer av hetta.

Fläskkarré, fläsksida och revbensspjäll är utmärkta detaljer att grilla där du inte ska vara rädd för fettet, tvärtom är det toppen för ett mört och välsmakande resultat. Se bara till att möta upp köttets marmorering med vinets syra. Passande rött vin till grillat fläskkött är röd Rioja, kryddig pinot noir alternativt röda viner gjorda på barbera, sangiovese, zinfandel eller shiraz.

Grillad rapsgris med rödvinsglaze och brynt sojamajonnäs
Med samma röda vin i glazen till det grillade köttet som i glaset blir det ett maxat smakmöte mellan mat och dryck. Receptet på denna grillade rapsgris med rödvinsglaze hittar du här!

Rött vin till grillad kyckling

Kyckling är förvisso proteinrikare än nötkött, men ett kraftigt, strävt rödvin går ändå bort eftersom köttet behöver bli genomstekt för vi ska slippa bli dåliga av främst campylobakter. Det medför att ”råa” proteiners effekt att dämpa strävheten i vinet försvinner.

Då kyckling också är ett mildare köttslag gör du klokt i att satsa på lite lättare, medelfylliga röda viner med en mjukare framtoning för att inte vinet ska ta över rätten, till exempel på druvan pinot noir, gamay eller dolcetto.

Smaksätts kycklingen med mycket kryddor, en glaze eller om den serveras med en smakrik sås eller röra kan du utmana med ett något kraftfullare rött vin. Går din grillade kyckling åt det örtigare eller hetare hållet rekommenderar vi ett fruktigare rosévin.

Generella tips

Dessa fyra grundregler kring att kombinera mat och dryck gäller även för grillat kött:

  • Tänka lättare viner till lättare grillrätter
  • Matcha kraftigare viner till kraftigare grillrätter
  • Balansera sötma i maten med sötma i vinet
  • Välja ett mjukare vin till starka/heta grillrätter

6 grillviner att utforska

Roodeberg (box)

269 kr

Läs mer

Garzón Tannat de Corte

119 kr

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Café Culture

105 kr

Läs mer

Chateau Musar 2017

469 kr

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico

79 kr + pant

Läs mer

All in grill – mer att ta del av