Ljusrostat kaffe – lockar fram bönornas unika smaker

De flesta svenskar föredrar mellanrostat kaffe i koppen. Mörkt och extra mörkrostat kaffe är andra vanliga sorter på butikshyllan. Men vad vet du om ljusrostat kaffe? Vi vet att det lockar fram bönornas unika smaker och passar perfekt till att brygga cold brew.

Medan vi svenskar mestadels dricker mellanrostat kaffe jämte mörkt och extra mörkrostat har våra nordiska grannländer, med Finland i spetsen, länge druckit mer ljusrostat kaffe. I takt med att allt fler intresserar sig för fler sorters kaffe har det sakta vunnit mark även här.

Den växande populariteten för ljusrostat kaffe är också kopplat till trender i hur vi väljer att brygga vårt kaffe. På senare år har den så kallade Chemex-bryggaren åter blivit populär, vilken representerar en äldre typ av bryggteknik där framför allt ljusrostat kaffe används.

LÄS OCKSÅ: Experimentera bortom elbryggaren – 8 andra sätt att brygga kaffe

En tredje anledning till det ljusrostade kaffets framfart stavas cold brew, kallbryggt kaffe, där de fina, syrliga smakerna i ett ljusare rostat kaffe verkligen kommer till sin rätt.

Wilhelm Nordquist
Wilhelm Nordquist koppar kaffe upp till 300 gånger per dag för att säkerställa optimal smak och kvalitet på allt kaffe från Arvid Nordquist.

Smaken av ett ljusare kaffe

När råa kaffebönor rostas lätt och försiktigt i stället för hårt och mörkt får det de blommiga, eleganta citrustoner som finns naturligt i bönorna att skina igenom. Det ljusrostade kaffet får en högre syra och rikare fruktighet, vilket ger upphov till helt nya smakupplevelser.

– Ljusrostat kaffe lockar yngre, trendkänsliga kaffedrickare, men det passar egentligen alla som har ett öppet sinne och är nyfikna på att prova något nytt, tipsar Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

– Det är även ett bra alternativ för förstagångsdrickaren och värt att testa för den som normalt sett inte dricker kaffe eller bara föredrar ett mildare kaffe i koppen, fortsätter han.

Ljusrostat kaffe i större skala

I februari 2018 lanserades Blond, det första och fortfarande enda ljusrostade, ekologiska och Fairtrade-märkta bryggkaffet från ett större kafferosteri på den svenska marknaden.

LÄS MER: Fördelarna med ett Fairtrade-märkt (och ekologiskt) kaffe

– Högkvalitativa bönor är av högsta prioritet när vi förbereder alla våra blandningar och rostningsprofiler, men det är verkligen helt avgörande för vårt ljusrostade Blond-kaffe eftersom den ljusare rostningen lämnar bönan ännu mer exponerad och visar tydligare kaffets individuella egenskaper, säger Wilhelm Nordquist.

Kaffebönor
Om du tidigare inte har druckit kaffe eller precis har börjat är den ljusrostade, milda bönan väl värd att testa. Foto: Shutterstock

Så brygger du en blondare kopp

Wilhelm poängterar vikten av att dosera rätt när du brygger ditt ljusrostade kaffe. Se först till att kaffebryggaren är ren, använd friskt och fräscht vatten, så färskt kaffe som möjligt och mät sedan upp cirka 7 gram malet kaffe per kopp à 1 ¼ deciliter vatten. Överdosering gör bara kaffet beskare, inte starkare. Det gäller oavsett rostningsgrad på bönorna.

Cold brew
Ljusrostade Blond från Arvid Nordquist är anpassat för bryggkaffe. Det passar annars extra bra till bryggmetoden cold brew, det vill säga kallbryggt kaffe. Foto: Pexels

GUIDE: Baristamästarens recept på riktigt gott bryggkaffe

Med eller utan mjölk? Ja, hur du föredrar ditt kaffe, det vet du bäst själv, men Wilhelm förklarar hur det är tänkt med just Blond.

– Ljusrostat kaffe dricks i de flesta fall svart, för att den tydliga fruktigheten verkligen ska komma till sin rätt. Även Blond dricks med fördel utan mjölk, men om du föredrar kaffe med mjölk, ta gärna en mindre mängd då kaffet är lättare i smaken, säger han.

Tips!
Vill du hellre göra cold brew – dosera Blond-kaffet i en presskanna och låt stå i kylen minst 12 timmar. Pressa långsamt ner filtret. Njut av en svart kopp kallbryggt kaffe med eller utan is, blanda till en islatte eller använd som drinkingrediens.

3 recept med ljusrostat kaffe

1. Kaffe tonic
Har du ännu inte provat denna omtalade, fräscha kaffedrink är det hög tid! Här passar det utmärkt med ett ljusrostat kaffe och bäst blir det när du använder det till att först göra ett cold brew-koncentrat. Det framhäver kaffebönans naturliga smaker i din kaffe tonic.

Till receptet

2. Svalkande iskaffe
När livet ger dig en skvätt ljusrostat kaffe kvar i bryggaren – frys in och gör iskaffe vid ett senare tillfälle! De fina, syrliga smakerna i de ljusrostade bönorna kommer verkligen till sin rätt just i iskaffe. Missa inte heller våra förslag på olika smaksättningar, vissa rena godiset!

Till receptet

3. Salt kaffegranola
Savory granola, alltså en mer salt än söt variant av en slags rostad müsli, blir lätt din nya favorittopping att strö över maten – eller ditt nya favoritsnacks! Låt ett ljusrostat kaffe bidra med intensitet och krydda tillsammans med dijonsenap, apelsin och fänkålsfrön.

Till receptet

Ljusrostad perfektion

Blond är ett ljusare rostat kaffe gjort på de finaste ekologiska arabicabönorna från Centralamerika, Östafrika och Asien. Den ljusare rostningen ger en lättare karaktär och välbalanserad syra. Kaffet har en mild koladoft, en nyansrik fruktig smak av grapefrukt och en frisk eftersmak av citrus. Det är Fairtrade-märkt och liksom allt kaffe från Arvid Nordquist 100 procent hållbart certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

Passa på att läsa en artikel till