Ljusrostad perfektion - kaffet du bara måste prova

Majoriteten av svenskarna föredrar mellanrostat kaffe i koppen. Mörkt och extra mörkrostat kaffe är andra vanliga sorter i butikshyllan. Men ljusrostat då? Det är på tiden att du upptäcker en ny sorts kaffe (för de allra flesta)!

Flera av våra nordiska grannar, inte minst i Finland, har länge uppskattat ljusrostat kaffe. Sakta har det ljusrostade kaffet vunnit mark även i Sverige.

Fler nyanser och smakrikedom

Den främsta motorn i den ljusrostade rörelsen är det som kallas tredje vågens rosterier, det vill säga innovativa mikrorosterier, som tog vid efter att espressotrenden kulminerade på 1990-talet.

RECEPT: Prova en uppfriskande blond kaffe tonic på baristans vis

Tack vare Chemex-bryggarens comeback har den ljusrostade kaffebönan blivit allt mer populär. Foto: Shutterstock

I dag är espresso och hela bönor som du maler själv åter på frammarsch och alltfler intresserar sig för kaffe och kaffets smaker – som framhävs på ett mer nyansrikt och unikt sätt när bönorna rostas lite mer försiktigt.

Gammal bryggteknik åter på modet

Den växande populariteten för den ljusrostade bönan har också att göra med trender i hur man brygger sitt kaffe. På senare år har den så kallade Chemex-bryggaren återupptäckts, vilken representerar en äldre typ av bryggteknik där framförallt ljusrostat kaffe används. Men fortfarande är det få som vet att ljusrost finns, och vad som är grejen med det.

Ljusrostat i större skala

Bland de större kafferosterierna är Arvid Nordquist än så länge ensamma i Sverige om att ha lanserat ett ljusrostat kaffe.

– En ljusare rostning lämnar bönan ännu mer exponerad och visar då tydligare kaffets individuella egenskaper. Högkvalitativa bönor är av högsta prioritet när vi förbereder blandningar och rostar, men det är verkligen helt avgörande för vår ljusrostade blandning – förutom att det också tillreds på rätt sätt, säger Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist, provar uppemot 400 koppar kaffe per dag. Foto: Arvid Nordquist

Smaken av ett ljusare kaffe

Råa kaffebönor som rostas lätt och försiktigt i stället för hårt och mörkt lockar fram de blommiga, eleganta citrustoner som finns naturligt i bönorna. Du får ett kaffe med högre syra och fruktighet som ger en helt ny smakupplevelse.

För att behålla de fina smakerna är det en fördel att dricka sitt ljusrostade kaffe utan mjölk.  

Ljusrostat kaffe passar dig som är nyfiken på att prova något nytt, med samma öppna sinne som du kanske utforskar trender inom mat eller mode, men också alla som normalt sett inte dricker kaffe eller förstagångsdrickaren som föredrar ett mildare kaffe i koppen.

Brygg som vanligt

Precis som med allt kaffe är det viktigt att dosera rätt när du brygger det. Cirka 7 gram kaffepulver per kopp à 1 ¼ deciliter vatten är lagom. Överdosering gör bara kaffet beskare, inte starkare. Det gäller oavsett rostningsgrad på bönorna.

Om du normalt sett inte dricker kaffe eller precis har börjat är den ljusrostade, milda bönan ett bra alternativ. Foto: Shutterstock

”Våra nordiska grannländer, med Finland i spetsen, har länge druckit mer ljusrostat kaffe, men för den breda massan i Sverige är det fortfarande ganska okänt. Kaffevärldens intresse för enskilda ursprung och områden ökar och då passar det oftast med ett ljusare rostat kaffe för att framhäva den typiska karaktären och de unika smakerna.”

Iskallt tips!

Gör iskaffe eller cold brew på ljusrostat kaffe. De fina, syrliga smakerna i kaffet kommer verkligen till sin rätt då.

Lär dig mer om kaffe