Minska ditt matsvinn med hjälp av svinniska

Vi svenskar slänger runt 45 kilo mat och dryck per person och år. En stor del är fullt ätbara rester, skrumpna grönsaker eller mejerivaror som har passerat sitt bäst-före-datum. Dags att sluta svinna och i stället kylchilla, bäst-före-snooza, fynda svinnlådor – och gå på zero waste-krog!

Senast uppdaterad 2 januari 2023

Matsvinnet är en av våra stora globala utmaningar, enligt FN. Målet är att halvera svinnandet till 2030 och i exempelvis Frankrike är det sedan några år lag på att större livsmedelsbutiker inte får slänga mat, utan i stället skänka den till behövande.

Det säger sig självt att ätbar mat och drickbar dryck som slängs är dåligt för både miljön, klimatet och plånboken, helt i onödan. Vad är det som gör att just du slänger mat? Kanske kan ett antal ord på ”svinniska” få dig att minska matsvinnet en gång för alla (här hittar du hela ordlistan).

Grundregel – ät upp maten

Givetvis äter du upp all mat som du lägger upp tallriken. Okej, kanske inte, men gör det från och med nu. Se rester som en bonus – de kan ju bli till en "nytt i panna" eller så gör du en restotto på riset som du har fått över. Innan du panikhandlar på väg hem från jobbet, ring ett restsamtal (eller restmessa!) och kolla vad som redan finns hemma. Vi lovar att det ger dig restbonus i form av pengar du tjänar på mindre matsvinn.

Allra helst ligger du steget före och svinnventerar, alltså djupdyker i skåpen på jakt efter mat du kanske glömt bort, innan du fyller på förråden. Nästa steg är att svinnvestera. Det innebär att du bara köper mat som du vet kommer gå åt.

LÄS MER: Handla hållbart i fiskdisken – kocken Frida Ronge tipsar

Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan det vara en idé att spana in utbudet hos nätbutiker som matsmart.se. Här kan du göra riktiga klimatklipp, det vill säga rädda mat genom att köpa exempelvis varor med kort hållbarhet.

Lita mer på dina sinnen

Är du osäker på om maten går att äta efter att bäst-före-datumet gått ut? Lär dig att bäst-före-snooza! Att du med hjälp av att titta, lukta och smaka dig fram checkar av om den är ätbar eller inte (lite skinn på glassen har ingen dött av). Möglig hårdost? Dekantera den, det vill säga skär bort möglet, det är ingen fara att äta resten. Möglig sylt? Den slänger du.

Bäst före betyder inte oätbar efter utsatt datum till skillnad från sista förbrukningsdag. Har du mat märkt på det sättet – frys om möjligt in den och använd vid ett senare tillfälle. Vissa butiker säljer svinnlådor, svinnkassar eller har svinnhyllor med livsmedel till nedsatt pris, just för att de börjar närma sig sitt bäst före-datum, sista förbrukningsdag eller bara har skönhetsfel. Fyndläge!

Sista tipset är att kylchilla, det vill säga sänka temperaturen i kylen, för då håller maten längre.

Svinngott på krogen

Det är inte bara i ditt eget kök som du kan bidra till att svinna mindre. Genom att välja var du äter utanför hemmet, kan du också göra skillnad. Nätverket Hållbara Restauranger samlar 65 krogar från Umeå i norr till Malmö i söder som vill minska sin påverkan på naturen och jordens resurser. Gotthards krog i Umeå tar exempelvis tillvara frukt och grönt med kort datum eller skönhetsfel, som annars hade slängts, och skapar nya gröna rätter till lunchmenyn.

Zero waste – great taste

Här är tre restauranger, och en vinbar, som har gjort det till sin affärsidé och mission att uppnå noll svinn i sin verksamhet – eller zero waste som även de flesta svenska aktörer väljer att kalla det.

LÄS MER: Svaret på frågan "vad är naturvin?" och tips på naturvinsbarer

Silo, London

Med motiveringen ”This is progressive food in both approach and taste, and it will leave you awestruck. Yes, it’s good for the planet – but it’s also damn good” blev Silo nyligen utnämnd till Londons bästa nya restaurang av magasinet Condé Nast Traveler. Silo, som tidigare låg i Brighton, blev världens första zero waste-krog när den öppnade 2015. Foto: Clare Lewington

Nolla, Helsingfors

Namnet säger allt om filosofin bakom denna finska krog som lagar sydeuropeisk mat av lokala finländska råvaror. Här finns inte ens en sophink i köket, för det uppstår inga sopor överhuvudtaget. Varje kväll matas i stället varmluftskomposten som står intill matsalen. Den genererar näringsrik mylla som delvis går tillbaka till restaurangens egen odlingslott. Foto: Nikola Tomevski

Frea, Berlin

Välkommen till världens första veganska zero waste-krog! Kökschefen har rekryterats från Silo i London. Här görs allt från grunden, från bröd, nötsmör och kombucha till kefir och örtoljor. Komposterbara lampor, konst av återvunnen plast och komposten ”Gersi” möter gästerna i matsalen. Ta med en blomkruka, så kan du få den fylld med kompostjord.

Rhodora Wine Bar, New York

I ett skuggigt gathörn i Fort Greene, Brooklyn, ligger USAs första zero waste-bar. Allt på menyn och övrigt material kan komposteras, återvinnas eller ”upcyclas”. Ska du äta är det ”konservtapas”, picklade grönsaker, charkuterier, ostar utan vaxkant, cykellevererat bröd, enkla sallader och glass till dessert som gäller. Foto: Liz Clayman

Grön och hållbar merläsning