Chateau Musar – trendigt naturvin med kultstatus (och ett av 1 001 viner att smaka innan du dör)

Naturvin har fått stor uppmärksamhet på senare år. Men naturvinstrenden är old news i Libanon, där familjen Hochars kultförklarade vin Chateau Musar har framställts på naturlig väg i årtionden. Vinhuset fyller nu 90 år, vilket firas med både superårgång och ny bok.

I september 2020 släpptes 300 flaskor av Chateau Musar 1999 som webblansering på Systembolaget. Vinet sålde slut på bara några timmar, och en av världens främsta vinskribenter Hugh Johnson listar årgången i boken ”1 001 Wines You Must Taste Before You Die”.

LÄS MER: Här får du det ganska korta svaret på frågan "vad är naturvin?"

Men det är inte bara den exceptionella årgången 1999 som hyllas. I 90 års tid, sedan starten 1930, har familjen Hochar skapat högst personliga viner som lämnar få människor oberörda. Vinkännare världen över benämner ofta Chateau Musar som ett av marknadens mest komplexa viner. Ett bucketlist-vin som alla vinälskare borde prova minst en gång i sitt liv.

Ung grundare med ambitioner

Vinhusets grundare Gaston Hochar var blott 20 år när han bestämde sig för att börja producera vin i internationell världsklass. Gaston inspirerades på resor till Bordeaux, men hade samtidigt en djup respekt för Libanons 8 000-åriga vinhistoria. Redan från start var filosofin att låta naturen ha sin gilla gång och att varje årgång ska bli speciell.

Chateau Musar gammal flaska

Det röda Chateau Musar-vinet är en blandning av de blå druvsorterna cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Musten från varje druva jäser först på cementtank och lagras var för sig ett par år på cementtank och ekfat. Därefter blandas druvorna och lagras ytterligare ett år på ekfat innan det ofiltrerade vinet buteljeras. Ytterligare fyra års lagring sker på flaska.

Familjens vinodlingar ligger på cirka 1 000 meters höjd i Bekaadalen parallellt längs kusten mellan två bergskedjor. Klimatet är idealiskt med kalla vintrar och varma sommardagar med svala nätter. Det geografiska läget är ogynnsamt för sjukdomar och skadedjur, vilket gör bekämpningsmedel överflödiga. Druvorna kan därför nå rätt mognadsgrad i lugn och ro.

Naturvin som tål att lagra länge

Den varsamma hanteringen fortsätter efter att druvorna har skördats och transporterats till vingården i Ghazir. I förädlingsledet används naturlig jäst, ingen filtrering och minimalt med svaveldioxid, som förhindrar omvandlingen till vinäger. Vinet har fortsatt syrekontakt som präglar den speciella karaktären och ger långlivade viner med stor lagringspotential.

I boken ”Chateau Musar – The Story of a Wine Icon” kan du läsa mer om familjen Hochar och vinhusets dramatiska historia, vinets terroir och filosofin bakom den naturliga vinmakningen.

Bär smak av landets historia

Familjen Hochars kärlek till naturen och livet kan ha att göra med att Libanon ligger i en region med dramatisk historia, där det fortfarande pågår allvarliga konflikter. Under inbördeskriget 1984 blev familjen tvungna att minimera produktionen.

Året dessförinnan blev skörden försenad eftersom militären stängde av vägarna. Det resulterade i ett vin med lägre syra, högre alkoholhalt och aromer av torkad frukt. För att inte råka ut för samma sak 1990 skördades druvorna tidigt. Det gav ett vin med högre syra och ungdomliga fruktaromer. Smaken på vinet berättar på så vis landets historia och trots krig, kaos och förödelse har naturvinet Chateau Musar producerats alla år utom 1976.

Historien om ett kultförklarat naturvin

Att göra vin är sällan enkelt, men i fallet med Libanons mest kända vin Chateau Musar, har det stundom varit nästintill omöjligt svår. Det har dock inte hindrat familjen Hochar från att producera sina viner mitt under pågående inbördeskrig, avspärrningar och bombningar.

”Chateau Musar – The Story of a Wine Icon” är boken som går på djupet med den terroir, filosofi och de människor som har satt libanesiskt vin i allmänhet och naturvinet Chateau Musar i synnerhet på världskartan – där det behåller sin kultstatus år efter år.

Klicka här för att läsa mer om boken eller för att beställa den!

Sex naturviner från Chateau Musar*

Chateau Musar 2017

469 kr

Läs mer

Chateau Musar Magnum

1303 kr

Läs mer

Chateau Musar halvflaska

280 kr

Läs mer

Chateau Musar White

481 kr

Läs mer

Hochar Père et Fils

291 kr

Läs mer

Musar Jeaune Red

231 kr

Läs mer

Mer att läsa om vinets värld