Ett ganska kort svar på frågan ”vad är naturvin?”

Förr pratade vi främst om vitt, rött och rosé. Vin alltså. Det gäller så klart än i dag, men många pratar numera också om ekologiskt odlat vin, biodynamiskt framställda viner och inte minst naturviner. Men vad är naturvin? Här stillar vi din nyfikenhet och tipsar om städer och ställen att dricka det på.

Naturvin är mer en idé om hur man vill producera sitt vin, än en viss vinstil eller smak. Det finns ingen certifiering som tydligt definierar vad som får kallas för ett naturvin. Rörelsen startade i Frankrike på 1960-talet av unga vinodlare i syfte att skapa vin som ”smakade som förr”.

Så liten påverkan som möjligt

Många naturvinsproducenter hoppar över att filtrera sina viner och tillsätter inte heller must eller socker eftersom de inte vill låta det påverka slutprodukten. Användningen av växtgifter och kemikalier är starkt begränsad.

LÄS MER: Prova ett kultförklarat naturvin med smak av Libanons historia

Summa summarum vill en naturvinsproducent lägga sig i vinifieringsprocessen så lite som möjligt, vilket uttrycken ”low intervention wines”, ”raw wines” och ”naked wine” signalerar rätt väl.

Naturvin är i regel också veganskt

Ett naturvin kan tillverkas i olika klimat, av olika druvor och efter olika traditioner. Gemensamt för alla naturviner är respekten för råvaran och att de nästan uteslutande är veganska. Vad är veganskt vin, undrar du kanske nu. Här får du svaret på den frågan

LÄS MER: Minska matsvinnet med hjälp av svinniska - och gå på zero waste-krog

3 städer och ställen att testa naturvin

Julie vinbar

Tegelgårdsgatan 9, Malmö, Öppet alla dagar

Här har vinlistan ersatts av ett välfyllt vinrum i ständig förändring. Baren öppnar 12.00 och du kan skippa bordsbokning – mentaliteten är mer att du ska ramla in på ett glas vin och kanske stanna för en bit mat.

Folk 

Olof Palmes Plats, Göteborg, Öppet tisdag-lördag

Teaterbaren Folk i Göteborg är perfekt för dig som vill testa naturviner. Välj mellan tolv olika viner på glas eller prova på ”vinsafari” bestående av tre små glas av olika viner.

Tyge och Sessil 

Brahegatan 4, Stockholm, Öppet alla dagar

På Östermalm i centrala Stockholm hittar du detta mysiga vinkafé med en vinlista som är framtagen för att vara en rolig och lärorik upplevelse att läsa – lite som en bok. Här är målet att bryta ny mark och vara stället där ”du drack det först”.

Trender inom naturvin

Pet Nat – eller pétillant naturel som förkortningen står för, är ett mousserande vin, men med lägre tryck än i en flaska champagne. Produktionsmetoden kallas ancestrale och innebär att den sista delen av vinets jäsning sker i försluten flaska – till skillnad från vid en andra jäsning som i tillverkningen av champagne.

Orange vin – är egentligen inte synonymt med naturvin, men har en stark koppling till rörelsen då många producenter tillverkar denna typ av vin.  Vinet görs av vita druvor men under jäsningen får druvorna behålla sitt skal vilket gör att färgen blir mörkare än på vita viner och i stället varierar från mörkt gul till orange.

Mer att lära kring vin