När du vill dricka vin till asiatisk mat – läs detta först

Sötma, syra, hetta och umami förenar många av de asiatiska köken, även om maten i övrigt skiljer sig mycket åt. Men det är just det som du främst bör ta fasta på när du vill kombinera vin och asiatisk mat. För visst går det bra att servera till!

Asiatisk mat rymmer en hel värld av smaker från många olika kök. Det japanska, koreanska, thailändska, kinesiska och indiska köket, bara för att nämna några. Dessa i sin tur är indelade i en uppsjö regionala kök mellan vilka råvaror, tillagning och särskilt kryddning varierar stort.

SE MER: Dryck till buffé – student, bröllop pch fylla jämnt

Det är dock sällan den asiatiska rätten och ursprunget i sig som avgör vilket vin som passar bäst till, utan vad som händer i munnen när grundsmakerna i maten möter vinets karaktär. Temperatur, textur och ”sensationer” som hetta från chili, ingefära eller wasabi, om vinet är mousserande eller på annat sätt påverkar munkänslan är andra faktorer att ta hänsyn till.

Vitt vin till asiatisk mat

Riesling, pinot gris, muscat och gewürztraminer är alla trevliga druvor till asiatisk mat, så länge stilen på det vita vinet är den rätta. Leta bland smaktyperna friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt med målet att hitta ett torrt, aromatiskt och fruktigt vitt vin med en svag restsötma eller ett halvtorrt vitt vin med hög syra. Ju mer sötma och hetta i maten, desto mer sötma behöver vinet ha, men inte utan ”ryggraden” syra, för då faller det platt.

Asiatisk mat med umami från exempelvis fisksås, buljong, soja och alger gillar också vita viner med lite sötma för att balansera upp umami och samtidigt sältan i denna typ av ingredienser. Ligg lågt med ekfatslagrade vita viner, de kan lätt bli för beska till asiatisk mat.

Rött vin till asiatisk mat

Så länge maten inte är alltför het kan rött vin funka till asiatiskt. Håll dig helst till mjuka och bäriga eller fruktiga och smakrika röda viner med medel till låg strävhet. Asiatiska rätter är sällan kraftfulla utan snarare lätta och fräscha med basen i fisk, fågel och grönsaker, så välj rött vin utifrån hur pass kryddig rätten är på det stora hela (men alltså inte het).

Vinstilen är i regel viktigare än druvsort, men värt att testa är pinot noir, barbera, gamay (till exempel i en beaujolais) och vissa sorters zinfandel/primitivo. Servera vinet svalt, runt 14–16 grader, det lockar fram friskheten eller fruktsyran i vinet och mildrar alkoholens eldighet.

Rosévin till asiatisk mat

Många roséviner inom smaktypen fruktigt och smakrikt, ibland friskt och bärigt, är ett utmärkt val till asiatisk mat. Precis som för vitt vin får rosévinet gärna ha en liten restsötma. Ett mousserande rosévin med eller utan alkohol är ytterligare ett alternativ, så länge maten är mindre het då bubblorna lätt kan reta svalget med effekten att hettan förstärks.

Det går (annars) alltid bra med öl

Till väldigt het och kryddstark asiatisk mat rekommenderar vi att du helt skippar vin oavsett färg. Satsa i stället en välkyld ljus öl med låg beska som Bayreuther Hell (nr 1075, 20,90 kr) eller ett veteöl som Maisel’s Weisse Original (nr 86574, 24,90 kr, BS). Eller gör som i Japan och drick grönt te – ekologiska Äppellund med frisk smak av äpple och honung kanske?

6 vintips till asiatisk mat

Tania (box)

195 kr

Läs mer

KWV Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie (box)

209 kr

Läs mer

Oddbird Low Intervention Organic White No 2

129 kr

Läs mer

Parducci Zinfandel

271 kr (BS)

Läs mer

KWV Cuvée Rosé

79 kr

Läs mer

Sparkling Sake Janpan

202 kr

Läs mer

Fördjupa dig i hetta, umami – och japansk soja