Så väljer du rätt dryck till buffén (tillika boxvinets bästa vän)

Vad studentmottagning, bröllopsfest och fylla jämnt-kalas ofta har gemensamt? Buffémat, så klart! Men vilken dryck passar bäst till det smakmässigt spretiga buffébordet? Ta del av vår guide med dryckestips och detaljerna du inte vill missa när det gäller vin till buffé.

Har du arrangerat en buffébjudning och lagt ner en massa tid på planering och prepp av maten, men inhandlat drycken utan större eftertanke? Vi utmanar dig då att fokusera lika mycket på vad gästerna ska få i glaset som du lägger upp på faten (nästa gång!) för att optimera mötet mellan mat och dryck, vilket vi lovar kommer förhöja hela festen.

Satsa på en vinbuffé

Vårt främsta tips är att göra en buffé även av själva drycken och ställa fram ett antal olika viner. Använd gärna bordsryttare för att kort kunna beskriva varje sort. Låt sedan gästerna förse sig och tycka till om vilket vin de tycker passar bäst till en viss bufférätt – kanske hittar de ett nytt favoritvin, upptäcker en gammal goding eller får till en riktigt ”perfect pairing”.

Ett annat tips är att i början eller under bjudningen servera ett vin blint och låta gästerna gissa vad det är. Ge ledtrådar, kryssalternativ eller säg inget alls, beroende på hur lätt eller svårt du vill göra det. Om inte annat kan du ha det som ett ess i rockärmen, ifall det skulle råka bli stelt och det behövs en isbrytare på festen.

Duka upp en vinbuffé
Ett enkelt sätt att få drycken att lyfta på buffébjudningen är att satsa på en vinbuffé. Jobba med små skyltar för att snabbt ge en hint av vad respektive har för huvudsaklig karaktär.

Tips på bra bufféviner

En buffé innehåller många olika smaker, därför gäller det att välja ”breda” viner, som funkar till det mesta och inte bara till enstaka rätter. Utöver det är vinflaskor med skruvkapsyl och boxvin praktiskt vid servering. Vin på magnumflaska signalerar annars väldigt mycket fest!

Vitt vin. En frisk och fruktig riesling med lite restsötma är alltid ett säkert kort, särskilt om maten drar åt det asiatiska hållet. Friska och fruktiga vita viner över lag är buffévänliga, då det krävs både syra och frukt, medan en alltför tydlig ekfatskaraktär kan ställa till det.

Allround på flaska
Steininger Kamptal Riesling, nr 74574, 129 kr (BS)
KWV Chardonnay, nr 7055, 95 kr

Allround på box/påse
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie, nr 6344, 199 kr
Susurro Sauvignon Blanc Verdejo, nr 2062, 179 kr

Till en helt asiatisk buffe
Corvers Kauter Terra 50, nr 73683, 169 kr (BS)
Tania (box), nr 5850, 189 kr

Rött vin. Skippa de allra tyngsta och strävaste röda vinerna och gå på de mer runda, fruktdrivna och medelfylliga i kategorin fruktigt och smakrikt. Tänk också på att ju lättare mat, desto lättare vin, särskilt rött. Så om buffén domineras av fisk, skaldjur och ljusare köttslag är mjuka och bäriga röda viner att föredra, exempelvis på druvan pinot noir.

Allround på flaska
Candidato Ecológico, nr 22335, 75 kr + pant
Garzón Tannat de Corte, nr 6455, 99 kr

Allround på box
Candidato Ecológico, nr 22335, 199 kr (BS)
Roodeberg, nr 7451, 249 kr

Till lättare buffémat
Le Versant Pinot Noir, nr 79260, 129 kr
Take It To The Grave Pinot Noir, nr 59406, 229 kr (BS)

Rosévin. Med de vita vinernas fräschör och de röda vinernas bärighet och struktur blir rosé sällan fel till buffématen, men tyvärr glömmer många bort denna kategori när våren och sommaren har blommat över. Gör inte det, utan botanisera i året runt-utbudet och erbjud med fördel både ett friskt och bärigt samt ett fruktigt och smakrikt rosévin till buffén.

Friskt och bärigt
Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209, 85 kr/nr 2209, 249 kr (box)
Puy Chéri Rosé Magnum, nr 54715, 169 kr (BS)

Fruktigt och smakrikt
KWV Rosé (box), nr 2333, 159 kr
Argento Rosé (box), nr 2564, 249 kr (BS)

Mousserande vin. Många mousserande viner är utsökta till lättare buffémat. Välj ett inte helt snustorrt mousserande vin utan håll utkik efter begreppet ”brut”. Hit hör till exempel Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 159 kr) Vigneti del Sole Prosecco (nr 77662, 129 kr, BS), Expressión Gran Reserva (nr 7955, 139 kr, BS) och om maten har en hel del sötma och rejält med hetta – testa KWV Cuvée Rosé (nr 71610, 79 kr)!

Alkoholfritt vin. Fullgoda alkoholfria alternativ är en självklarhet på dryckesbuffén och vi kan varmt rekommendera det alkoholbefriade utbudet från svenska Oddbird.

Serveringstemperatur för vin

Okej, så nu har du valt dina viner till buffén och har en plan för hur du ska presentera dem. Vid en mindre buffébjudning är det trevligt att hälla upp vinerna på karaff (låna av vänner eller hyr). Då luftas de på köpet, vilket de allra flesta viner vinner på. Ställ flaskor och/eller boxar bakom för att enkelt kunna fylla på karafferna och ge vinerna ytterligare synlighet.

Se slutligen till att vita viner, rosé och mousserande vin är väl kylda vid servering. Ha om möjligt en ishink med några flaskor i och fyll den med både is och vatten för bästa effekt. Tillsätter du rikligt med salt kyls drycken ännu snabbare (tro oss – det funkar!).

Servera rött vin ett par grader svalare än rekommenderat då de snabbt värms upp, särskilt varma sommardagar. Fyll på allteftersom från kylen och försök hinna smaka av varje öppnad flaska så att du inte ställer fram ett defekt vin. Lycka till!

Visste du att…
På Systembolagets hemsida presenteras alla viner i ordinarie sortiment med doft- och smakbeskrivning, smakklockor för sötma, fyllighet och fruktsyra (vitt vin och rosé) eller fyllighet, strävhet och fruktsyra (rött vin). I förekommande fall ges receptförslag. Där kan du med andra ord får information och vägledning i valet av vin till maten – eller omvänt.

6 dryckestips för en komplett vinbuffé

Hållbart val! Candidato Ecologico

79 kr + pant

Läs mer

Le Versant Pinot Noir

129 kr (BS)

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

Tania (box)

195 kr

Läs mer

Hållbart val! KWV Rosé (box)

169 kr

Läs mer

På tal om festliga tillfällen...