Den nya dryckeskulturen – befriad från alkohol

Går det att ta sig an ett samhällsproblem med hjälp av en produkt? Det tror den före detta socionomen Moa Gürbüzer, grundare och vd på Oddbird. Hennes mission är att få bukt med alkoholens baksidor genom att erbjuda alkoholfritt vin i toppklass.

Moa Gürbüzer är socionomen som fick nog av att möta ångestfyllda och olyckliga barn som farit illa i hem med alkoholiserade föräldrar. Hon insåg att situationen inte gick att förändra från terapistolen. Så hon lånade pengar av släkten, sadlade om till dryckesentreprenör och startade det sociala företaget Oddbird (tidigare MRG Wines).

− Att över 300 000 barn i Sverige far illa på grund av alkoholens baksidor är inget vi kommer att få bukt med på individnivå. Det är ett samhällsproblem, som jag vill försöka råda bot på med hjälp av välsmakande alkoholbefriade viner av hög kvalitet, berättar Moa.

Namn: Moa Gürbüzer
Född: 1956.
Familj: Tre barn och tre barnbarn.
Bor: Göteborg.
Gör: Grundare och vd på det sociala företaget Oddbird (tidigare MRG Wines). Driver också podden ”Med eller utan”, där Moa med gäster diskuterar alkoholens bra och dåliga sidor.
Utmärkelser i urval: Årets kvinnliga stjärnskott 2019 (EY entrepreneur of the Year), IOGT-NTO:s alkolholnormpris 2019 och Årets nybyggare 2016.
Dricker helst: Är väldigt förtjust i rosévin.
Äter främst: Fisk i säsong, då smakar den som bäst.
Favoritsmak: Sumac – en syrlig krydda som Moa strör över rå lök och paprika som sedan får marinera. Såsen som bildas blir väldigt god och löken smakar något helt annat.
Tre ord som beskriver mig: Modig, snabb och envis.

Banar väg för en ny dryckeskultur

Moa Gürbüzers vision är att utveckla alkoholfritt vin som är så pass bra att de kan förändra något i grunden. Att bryta ny mark och utmana den rådande alkoholnormen. Att få till stånd en socialt och hälsomässigt hållbar dryckeskultur där frågan ”vill du ha något med eller utan alkohol?” eller ännu hellre ”vill du ha ett glas chardonnay med eller utan alkohol?” ska vara en naturlig del i alla sociala sammanhang där dryck förekommer.

LÄS MER: Kaffe är också alkoholfritt – så här dricker man det i Etiopien

− Jag skulle vilja filma människors ansikten, när de får frågan. För många blir så himla lättade, när de kan känna att här räknas jag, oavsett vad jag väljer att dricka, säger Moa.

Smak och kvalitet i alla led

Det som började med en första batch på drygt 7 000 flaskor har på drygt sex år växt till en årsproduktion på en halv miljon flaskor. I dag är Oddbirds alkoholfria viner storsäljare på Systembolaget. 

Oddbird
Gryning över en av vingårdarna som Oddbird väljer ut sina kvalitetsdruvor från.

− Vi producerar premiumviner gjorda på utvalda druvor från några av södra Frankrikes främsta vingårdar. Det enda vi tar bort är alkoholen i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer, förklarar Moa Gürbüzer.

Förutom att vinerna är ”liberated from alcohol” är de också veganska och fria från kemiska tillsatser. Det mustiga rödvinet Domaine de Prade är dessutom ekologiskt. Hantverksmässigt genomgår Oddbirds viner samma process som kvalitetsviner med lagring på fat. Att dricka alkoholfritt vin ska helt enkelt inte vara en kompromiss, det måste stå sig i konkurrensen.

LÄS MER: Så kollar du om vinet är veganskt (de flesta viner är det inte)

− Det som gör mig mest stolt är när personer hör av sig och berättar att våra produkter har räddat deras äktenskap, fått dem att umgås mer med sina barn och bidragit till att de fått sundare dryckesvanor, fortsätter Moa.

Alkoholfri spumante – och gin (!)

I mars 2020 lanserade Oddbird ett avalkoholiserat vin från den italienska provinsen Treviso i Veneto, känd för att producera världens bästa prosecco. Vinet görs på 100 procent glera.

Oddbird Spumante
Oddbird Spumante – ett varsamt avalkoholiserat premiumvin från Veneto i Italien.

− Det är en oerhört fin vindruva och vi har hittat vingården som verkligen förstår druvans karaktär och får den att blomma ut i drycken. Smakupplevelsen är något alldeles extra, inte minst eftersmaken som bara växer – det är glera-druvans magi, säger Moa.

Och fler produkter är att vänta. Näst på tur är en svenskproducerad alkoholfri gin med norrländska smaker. Produktutvecklingen sker i samarbete med RISE (Research Institutes of Sweden) och utvalda sommelierer, bartenders, ginproducenter med flera branschprofiler.

− Förutom att producera en fantastisk alkoholbefriad gin kommer överskottet gå tillbaka till den norrländska bärindustrin – det ligger i vårt dna att bidra till samhällsnyttan, säger Moa.

Viner från Oddbird – utan alkohol

Oddbird Spumante 
nr 19019

"Ett vitt mousserande vin gjort på 100 procent glera från prosecco-regionen Veneto i Italien. Vinet lagras i upp till 12 månader och befrias från alkohol med samma patenterade metod som för Richard Juhlin by Oddbird-vinerna."

Servera vid cirka 8 grader som aperitif eller till fisk, skaldjur, lättare kötträtter och vegetarisk mat.

Domaine de la Prade
nr 19000

"Ett elegant ekologiskt rödvin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike. Har doft- och smaktoner av smörkola, svarta vinbär och syrliga körsbär."

Servera vid 15–18 grader till nöt, kalv, fågel, vegetariska rätter eller som aperitif.

Det våras för en vit månad – året om

Systembolagets försäljning av alkoholfria drycker ökar för varje år. Ökningen drivs främst av alkoholfri öl, cider och must. I takt med ett bredare utbud är alkoholfria och lågalkoholhaltiga viner också ett växande segment.

Näst på tur är alkoholfri sprit, där det redan finns flera produkter på marknaden, som den danska spriten Ish, whiskyalternativet Whissin, vermouthliknande Versip och Ceder’s tre avalkoholiserade ginsorter på svenskt vatten kryddat med sydafrikanska örter och växter.

I välsorterade mataffärer kan du botanisera bland en uppsjö alkoholfria ölsorter, viner och andra rusfria drycker, inte sällan lokalproducerade. Mocktails och ambitiösa alkoholfria dryckespaket är idag en självklarhet på bättre barer och krogar. Här experimenterar man ofta fram egna måltidsdrycker som olika buljonger, infusioner, kombucha och shrubs (en slags vinäger på frukt och grönsaker). Fermenterad björksoda trendar också just nu.

Att dricka alkoholfritt handlar om att bry sig om sin hälsa, men också om en attitydförändring. Unga svenskar har halverat sin alkoholkonsumtion på drygt tio år och i Storbritannien är var fjärde person mellan 16 och 24 år nykterist.

Mer att utforska kring dryck