Wilhelm visar vägen till kaffet med den stora smaken

Som inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist testar Wilhelm Nordquist 150–300 koppar kaffe om dagen. Låter det mycket? Inte för en kaffeälskare som Wilhelm. Det finns så många smaker i kaffe och smaksinnena utvecklas varje dag, säger han.

Hos Arvid Nordquists fossilfria kafferosteri i Solna räknas varje böna och det ligger ett enormt hantverk bakom att hitta rätt smak och karaktär till respektive kaffesort. Wilhelm Nordquist, som tillhör den fjärde generationen i familjeföretaget, vet allt om den långa och gedigna inköpsprocessen.

LÄS OCKSÅ: Välj ekologiskt kaffe – för en godare eftersmak

– Det är många steg och alla kaffebönor provsmakas noga hos oss innan de beställs och skeppas. Det kräver nära relationer med leverantörerna, oavsett om det handlar om producenter och exportörer i ursprungsländerna eller handelshus i Europa, säger Wilhelm.

Namn: Wilhelm Nordquist
Ålder: 30 år.
Gör: Inköpsansvarig för råkaffe på Arvid Nordquist.
Favoritkaffe: En balja svart bryggkaffe.
Kaffevanor: En kopp Gran Dia på morgonen, en kopp Franskrost till lunch och sedan två espresso under eftermiddagen.
Bästa koppen kaffe någonsin: En av de godaste kopparna jag har druckit var bryggt på kaffebönan geisha (även kallad gesha) som bland annat växer i Panama. Det var en riktigt häftig smakupplevelse.

Råkaffet testas noga, noga

Innan en affär görs eller en leverans skeppas så skickar leverantörer från hela världen råvaruprover på noga utvalda kaffebönor till Arvid Nordquist. När de gröna bönorna väl har anlänt rostas de i Arvid Nordquists eget provningslaboratorium.

– Rostningsprocessen har stor påverkan på hur kaffet smakar och är ett mycket exakt tillvägagångssätt. Efter att provet har rostats så ska kaffet vila lite, precis som ett nygräddat bröd, förklarar Wilhelm Nordquist.

Råkaffe
Orostade kaffebönor som de ser ut när de anländer till Arvid Nordquist i stora jutesäckar.

Därefter mals kaffet och doseras i små glas som ställs upp på ett provningsbord. I varje glas läggs 10 gram malet kaffe och cirka 200 milliliter vatten. Även vattenkvalitet och temperatur kontrolleras noggrant. Sedan är det dags för koppning och upp till bevis för kaffebönan:

– Vi brukar vara några stycken som provsmakar för att säkerställa att vi inte missar avvikande karaktärer eller koppar. När vi granskar ett kaffeprov så tittar vi alltid på råkaffets gröna färg och jämnhet, fukten, vi luktar och slutligen provsmakar vi kaffet i både varmt och svalt tillstånd.

LÄS MER: Här är momentet som avgör smaken på ditt kaffe

På jakt efter det godaste kaffet

Wilhelm Nordquists jobb kan liknas vid en vinkännares och han provar tillsammans med inköpsteamet mellan 150 och 300 koppar kaffe varje dag.

– Som regel spottar vi alltid ut kaffet, men utmärker det sig lite extra så händer det självklart att det slinker ner, säger han och skrattar.

Vid koppningen vill han hitta en ren och balanserad smak som är helt defektfri. Han letar också efter specifika aromer som kännetecknar ursprunget och kvaliteten i kombination med bland annat sötma, kropp, syra, smak och intensitet.

– Det finns så många smaker i kaffe och smaksinnena utvecklas varje dag, säger Wilhelm Nordquist.

Koppningsrummet är lite av hjärtat i Arvid Nordquists kafferosteri. Det är här som Wilhelm Nordquist och hans kollegor bestämmer smak och kvalitet på ditt kaffe.

Svart bryggkaffe personlig favorit

Arvid Nordquist har i dag ungefär 30 kaffekvaliteter som de köper in från 20 olika länder och områden. Allt kaffe köps in med stor omtanke till människa och miljö. Det är till 100 procent hållbart certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

– Vi får inte glömma varifrån kaffet kommer. Att ta fram ett kilo kaffe kräver hårt arbete och passerar många händer på vägen. Kaffeindustrin står nu inför stora utmaningar med både klimatförändringar och en längre tid av låga priser, vilket självklart påverkar produktionen i ursprungsländerna.

Wilhelm Nordquist själv föredrar en stor kopp svart bryggkaffe och hans band till industrin har bara blivit starkare.

– Den kryllar av kaffenördar! Inspirerande och roliga människor med det gemensamma att vi alla älskar kaffe.

Ta steget till att bli en kaffenörd