Recept

Belugabolognese

Ca 40 min
4

Till alla som har en förutfattad mening om att linser är trist och mjöligt att äta, laga en vegetarisk bolognese på belugalinser och förundras över hur gott det blir – till vardag, fest eller i matlådan. Belugalinser håller ihop när de kokas och tar åt sig fint av alla smaker.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl torkade belugalinser
  • 1 förpackning krossade tomater (à 400 g)
  • 4 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 ½ msk Kikkoman Ekologisk sojasås
  • 2 tsk torkad oregano
  • 300 g pasta
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • riven parmesan till servering

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Grovriv moroten.

  2. Fräs lök, vitlök och morot i 2 msk olivolja i en stor kastrull tills det har mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning.

  3. Tillsätt linser, krossade tomater, buljong, dijonsenap, soja och oregano. Koka upp och låt sjuda ca 25 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Servera med belugabolognesen. Toppa med parmesan (ett växtbaserat ostalternativ går så klart också bra).


    Tips!
    Hacka gärna lite färska örter, t ex persilja och/eller basilika, och strö på vid servering eller använd frysta örter. Koka också gärna pastan al dente och blanda med såsen tillsammans med 1–2 dl av pastavattnet och låt puttra en liten stund tills pastan är färdigkokt. Stärkelsen i pastavattnet hjälper till att reda såsen och ger ett krämigare resultat – som i Italien!

Väckte vi aptiten på mer vego?