Recept

Majsfritters med coleslaw och tortillabröd

Ca 45 min
4

Vill du inspirera en ”inneätare” att vilja springa till skogs för att laga mat utomhus på stormkök? Här har du då ett suveränt recept att tipsa om. För hur gott låter inte frasiga majsfritters i nystekta tortillabröd med krämig coleslaw. Preppa lite hemma och gör klart resten på plats.

Ingredienser

  • 3 dl kokta vita bönor (drygt 1 dl torkade eller 1 förpackning kokta)
  • 4 dl fryst, tinad majs
  • 2 msk inlagd jalapeño
  • 1 dl riven ost
  • 1 dl ströbröd
  • olja till stekning
  • salt och svartpeppar
  • Coleslaw
  • 1 äpple
  • 2 morötter
  • 200 g rödkål
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ dl crème fraiche
  • Tortillabröd
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • ½ msk raps- eller olivolja

Gör så här

  1. Förbered coleslaw: Riv äpple och morot grovt. Riv eller strimla rödkålen fint. Blanda dijonsenap och crème fraiche i en stor skål, smaka av med salt och peppar. Lägg i rivet och rör om. Lägg i en matlåda.

  2. Förbered frittersmeten: Mosa eller mixa de kokta vita bönorna och hälften av majsen. Grovhacka jalapeño och riv osten. Blanda moset och hacket med resterande majs och hälften av ströbrödet. Lägg smeten i en burk. Ta med resterande ströbröd separat.

  3. Förbered tortilladegen: Blanda ihop de torra ingredienserna och förvara i en burk eller plastpåse. Det går också bra att göra klart degen, steka bröden hemma, linda in i en handduk och ta med ut (eller utgå från köpebröd!).

  4. Tillsätt vatten och olja till de torra tortillaingredienserna. Knåda ihop till en deg. Om du har ingredienserna i en plastpåse kan du hälla ner vattnet och oljan i påsen och knåda den från utsidan. Dela degen i 4–6 delar och kavla ut till runda, platta kakor.

  5. Tänd stormköket och ställ på stekpannan. Stek bröden hastigt på hög värme i torr panna. För att hålla värmen och mjukheten i bröden kan du lägga dem i en handduk.

  6. Häll upp ströbröd i ett kokkärl. Forma åtta majsfritters av smeten och vänd runt dem i ströbrödet. Stek majsfrittersen i olja tills de fått färg på båda sidor. Lägg i tortillabröd och servera med coleslaw.

    Vegan? Välj växtbaserad crème fraiche och vegansk ost.

    Packlista
    - Ingredienser till maten
    - Stormkök, bränsle och tändare
    - Något att kavla tortillabröden med, t ex en vattenflaska, skärbräda att kavla på och handduk
    - Eventuellt något att äta ur och bestick (går också fint att äta med händerna)


    SMAKA tipsar!

    Majs och jalapeño är bästa smakkompisar, så förstärkt gärna vänskapen med några droppar TABASCO® Grön pepparsås som sista finish på dina majsfritters. Den har samma friska syra som det röda originalet, men mildare hetta och en rik aromatisk karaktär från just jalapeño.

4 tips på annan smakrik brödmat