Recept

Cheddarfondue med bröd och gröna tillbehör

Ca 30 min
4

En krämig ostfondue passar utmärkt till en komplex och smakrik brittisk ale med citrusfrisk syra och toner av rostat bröd. Själva fonduen gör vi med brittisk cheddar, vitt vin och en hint av vitlök. Fram med fonduegaffeln och doppa bröd samt olika slags gröna tillbehör.

Ingredienser

  • 400 g cheddar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl torrt vitt vin (oekat, t ex KWV Sauvignon Blanc BiB, nr 5626, nr 219 kr)
  • 1 bit surdegsbröd
  • TABASCO® Grön pepparsås
  • majsstärkelse till redning (gärna utrörd i konjak)
  • nymalen svartpeppar
  • Gröna tillbehör
  • ½ litet blomkålshuvud
  • 250 g champinjoner
  • 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 250 g)
  • 1 burk cornichons
  • 1 dl syltlök
  • 150 g sugar snaps

Gör så här

  1. Skär osten i tärningar.

  2. Skala vitlöken och gnid in fonduegrytan med den. Häll i vinet och värm till kokpunkten. Tillsätt osten lite i taget under omrörning tills all ost har smält. Red med majsstärkelse utrörd i konjak eller vatten till lagom konsistens. Smaka av med peppar.

  3. Ställ grytan i fonduestället och håll ostmassan varm.

  4. Gröna tillbehör: Dela blomkålen i lagom stora buketter. Ansa svampen. Häll av och låt kronärtskockan rinna av. Lägg upp allt i skålar tillsammans med sugar snaps, cornichoner och syltlök.

  5. Skär brödet i tärningar.

  6. Servera cheddarfonduen med bröd, gröna tillbehör och gärna TABASCO® Grön pepparsås att stänka över. Doppa loss i fonduen!


    Tips!
    Anpassa och byt ut tillbehören till det du hellre skulle föredra. Kanske är lättkokt broccoli mer din grej än rå blomkål eller bitar av grillad kyckling i stället för champinjoner.

Sharing is caring – fler "sociala" rätter att dela på