Recept

Poke bowl family style

Ca 40 min
4

Festmat för många där du bara kokar ris och sedan kan glömma allt vad ugn och spis heter? Jo, men en poke bowl serverat family style på ett stort fat är exakt just det. Sofia Wood gör den med tofu, massvis med grönsaker och en pokedressing som du kommer vilja äta med sked!

Ingredienser

  • 2 dl svart ris
  • 1 gemsallad
  • 3 små morötter
  • 1 stor mogen avokado
  • 1 lime
  • 2 färska fikon
  • 1 dl alfalfagroddar
  • 1 tsk rostade sesamfrön
  • 2 msk färska korianderblad
  • Marinerad tofu
  • 250 g fast tofu
  • 2 msk Kikkoman Poke
  • Marinerad vitlöksgurka
  • 3 snacksgurkor eller ½ liten gurka
  • ¼ finriven vitlöksklyfta
  • färskpressad juice av ½ lime
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk Kikkoman Original sojasås
  • 1 nypa strösocker
  • 1 tsk finhackad färsk koriande
  • Pokedressing
  • 2 msk gari (inlagd ingefära)
  • 1 dl majonnäs (gärna japansk, t ex Kewpie Mayo)
  • 4 msk Kikkoman Poke

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Förbered resten under tiden.

  2. Marinerad tofu: Skär tofun i cm-stora kuber. Blanda med pokesåsen i en skål och låt marinera minst 20 minuter.

  3. Marinerad vitlöksgurka: Skär gurkorna/gurkan i grova bitar. Blanda med vitlök, limejuice, sesamolja, soja, socker och koriander i en skål. Låt marinera minst 20 minuter.

  4. Pokedressing: Finhacka garin. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och pokesås.

  5. Plocka bladen från salladshuvudet. Skala och skär morötterna i tändstickslånga strimlor. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skär i skivor. Skär lime och fikon i klyftor.

  6. Lägg upp riset på en stor tallrik. Toppa med tofu, gurka, övriga grönsaker, lime, fikon och groddar. Strö över sesamfrön och koriander. Skeda över marinaden från tofun och gurkan.

  7. Servera med pokedressingen och gärna extra gari till de som vill ha.


    Tips!

    Självklart kan du ersätta tofun med rå fisk av sushikvalitet eller olika slags skaldjur om det är mer din stil. Stekt eller grillad kyckling funkar också bra.

Mer mat från Sofia Wood – och tre andra godingar