Recept

Frasiga fyllda rispapper med ponzusås

ca 25 min
4

Hört talas om ordet moreish? Det betyder ”so pleasant to eat that one wants more” –precis vad denna förrätt är. Sofia Wood dukar fram sina frasigt friterade rispapper fyllda med svamp, lax och grönsaker som oemotståndligt plock före maten. Gör det du med!

Ingredienser

  • 4 stora ark rispapper
  • 2 ½ dl neutral olja till fritering
  • ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • Svampfyllning
  • 150 g ostronskivling
  • 1 salladslök
  • 1 ½ msk Kikkoman Rostad sesamolja
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 tsk rostade sesamfrön
  • Laxfyllning
  • 180 g rå lax av sashimikvalitet (gärna Salmalax)
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • Dippsås
  • ½ dl majonnäs
  • 1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 msk finhackad gari (inlagd ingefära)
  • 1 tsk Kikkoman Rostad sesamolja
  • färskpressad juice av ½ lime
  • Övriga tillbehör
  • ½ knippe rädisor
  • 1 morot
  • 75 g sugar snaps
  • 2 salladslökar
  • 1 jalapeño
  • 1 mango
  • 1 liten gemsallad
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Svampfyllning: Riv ostronskivlingen i strimlor. Skiva salladslöken på diagonalen. Fräs svampen i en torr panna tills all vätska har kokat bort och svampen börjar bli brynt. Ringla över sesamolja och Kikkoman Lemon Ponzu. Fortsätt att fräsa på medelhög värme tills det mesta av ponzusåsen har reducerats ner och svampen är glossig och väldoftande. Strö över sesamfrön och skivad salladslök.

  2. Laxfyllning: Skär laxen i skivor och marinera ca 10 minuter i Kikkoman Ponzu Lemon och Kikkoman Sushi-risvinäger. Häll av marinaden.

  3. Dippsås: Rör ihop majonnäs, gochujang (en koreansk sötstark chilipasta, ersätt med exempelvis sriracha om du har svårt att få tag på den), gari och sesamolja. Smaka av med limejuice.

  4. Övriga tillbehör: Halvera rädisorna, men behåll gärna en del av stjälken. Skölj och finstrimla moroten. Öppna ärtskidorna på längden. Ansa och strimla salladslöken. Skiva jalapeñon tunt. Dela, kärna ur och tärna mangon. Plocka bladen från gemsalladen och koriandern.

  5. Bryt varje rispappersark i 4 bitar. Värm oljan i en rymlig kastrull till 170–180°C. Fritera rispappersbitarna en åt gången tills de puffar upp, 15–20 sekunder. Innan rispappret stelnar helt i oljan brukar jag forma det mot kastrullkanten så att de blir skålformade. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Servera rispapperna med alla olika fyllningar och den goda majonnäsdippen på ett litet fat med extra Kikkoman Ponzu Lemon att droppa över.

    Tips!

    Det är smart att lägga ett litet salladsblad på rispappret innan du fyller det. Då skyddar du rispappret från att bli mjukt. Det är extra viktigt ifall du vill förbereda rätten i stället för att låta gästerna göra jobbet.

Fler recept med asiatiska smaker