Recept

Grillad flankstek med primörer och chipotlebearnaise

ca 40 min
4

Skippa pricey biff eller entrecôte och satsa på prisvärd flankstek nästa gång det vankas grillat kött. Marinera flanksteken innan för ett otroligt saftigt och smakrikt resultat. Bjud med säsongens primörer och chipotle-bea för en jublande smakfull måltid.

Ingredienser

  • 600–800 g flankstek
  • 4 majskolvar
  • 1 knippe grön sparris (250 g)
  • 1 knippe morötter (ca 500 g)
  • 2 lime
  • olivolja
  • Maldon havssalt
  • Ponzumarinad
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • Chipotlebearnaise
  • 1 burk bearnaisesås (ca 200 g)
  • TABASCO® Chipotle pepparsås

Gör så här

  1. Börja med ponzumarinaden. Skala och riv ner vitlöken i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop.

  2. Lägg flanksteken i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och massera in den ordentligt i köttet. Förslut påsarna och låt marinera minst 20 minuter, men gärna längre.

  3. Chipotlebearnaise: Blanda bearnaisesås med önskad mängd TABASCO® Chipotle pepparsås.

  4. Vik bort blasten från majskolvarna och dra bladen bakåt. Låt dem sitta kvar då de blir bra handtag vid vändning av majsen på grillen. Ta däremot bort det trådiga skägget längst in.

  5. Bryt av den nedre, torra delen av sparrisen. Tvätta morötterna. Halvera limen.

  6. Lägg majs, sparris och morötter på ett fat. Ringla över olivolja och strö över havssalt.

  7. Grilla grönsakerna runt om tills de har fått fin färg och blivit lagom mjuka. Börja med majsen och morötterna som tar längst tid. Grilla också limehalvorna med snittytan nedåt.

  8. Grilla köttet på båda sidor tills innertemperaturen i den tjockaste delen är 58 grader (det blir sällan gott att grilla flankstek ”well done”). Ta köttet från grillen och låt vila 5–10 minuter, gärna inlindat i smörpapper.

  9. Skär köttet i skivor tvärsöver muskelfibrerna. Servera med de grillade grönsakerna, chipotlebearnaise och lime att pressa över.

Vad sägs om att laga bara grönt nästa gång?