Recept

Vegansk spaghetti och köttfärssås

Över 45 min
6

Gissa rätten som nästan alltid toppar listan på svenska folkets favoritmat! Spaghetti och köttfärssås så klart. Det är tacksamt nog en av de rätter som är enklast att förgröna, eller helt veganisera om du så vill, utan att kompromissa med varken smak eller textur.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 2 selleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 soltorkade tomater i olja + 1–2 msk olja från burken
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 4 lagerblad
  • 300 g valfri vegofärs
  • 1 ½ dl gott rött vin
  • 1 burk hela tomater (á 400 g)
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 ½ msk koncentrerad grönsaksfond (gärna lökfond)
  • 1–2 msk ketchup eller socker efter smak
  • 2–3 dl vatten
  • ev 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ kruka färsk basilika
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja till stekning
  • Till servering
  • 500 g spaghetti
  • ½ kruka färsk basilika
  • 1 dl cashewnötsparmesan (se tips)

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill spara tid kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet i stället.

  2. Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, oregano och lagerblad. Fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.

  3. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1–2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.

  4. Häll på vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, sojasås, fond, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med en slev. Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda.
    Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt vitvinsvinäger samt mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.

  5. Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen.

  6. Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.

  7. Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Toppa med nyplockad basilika och gärna cashewnötsparmesan, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.

     

    Tips – cashewnötsparmesan!
    Mixa 200 g naturella cashewnötter med 1 dl näringsjäst och 1 tsk salt till ett fint mjöl. Nu har du gjort din alldeles egna veganska ”parmesan”, enkelt va?

Fler rätter med mycket grönt