Recept

Grillad örtmarinerad lammytterfilé med ljummen sötpotatissallad

Över 60 min
4

Braai är det sydafrikanska sättet att grilla över öppen eld. Testa själv och lägg ört- och vitlöksmarinerat lammkött, bacon, rödlök, paprika och sötpotatis ovanpå den heta grillen. De grillade grönsakerna blir till en fräsch, ljummen sallad. ”Såsen”, som binder ihop alla smaker, häller vi i glaset – ett fruktigt och smakrikt rött vin, givetvis från Sydafrika.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 persiljekvist
  • 600 g lammytterfilé
  • 250 g sötpotatis
  • 2 rödlökar
  • 2 röda paprikor
  • 1 paket bacon (140 g)
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 påse småbladig salladsmix (ca 65 g)
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och krossa vitlöksklyftorna lite lätt. Grovhacka rosmarin- och persiljekvistarna.

  2. Blanda vitlök, örter och ½ dl olivolja i dubbla plastpåsar. Lägg ner lammet och massera in marinaden. Låt marinera ca 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Skala och halvera sötpotatisen. Lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och krydda med salt. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter tills sötpotatisen är mjuk, men fortfarande har kvar ett lätt tuggmotstånd.

  5. Skala och halvera rödlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i kvartar. Ringla över lite olivolja på grönsakerna och krydda med salt.

  6. Ta upp lammköttet ur marinaden. Krydda det runtom med salt och peppar.

  7. Grilla lökhalvorna runtom ca 15 minuter tills de är genommjuka. Grilla paprikan och sötpotatisen ca 5 minuter per sida till ordentligt grillad yta. Grilla lammet ca 5 minuter per sida tills innertemperaturen är 45 grader. Ta från grillen. Linda in i smörpapper och låt vila ca 10 minuter, då vilar köttet upp till ca 55 grader, det vill säga rosastekt. Grilla baconet ett par minuter tills det har fått fin färg.

  8. Skär lök, paprika och sötpotatis i mindre bitar. Strimla baconet. Blanda med citronjuice, 3 msk olivolja och den småbladiga salladen. Smaka av med salt och peppar.

  9. Vid servering: Skiva lammköttet. Servera med den ljumma sötpotatissalladen.


    Tips!
    För dig som ändå vill ha en liten ”klick” – gör en ört- och vitlökskräm! Skala och finhacka 1 liten vitlöksklyfta. Blanda med 2 dl smetana eller medelhavsyoghurt (10 %), 1 tsk flytande honung, ½ msk hackad rosmarin och 1 msk hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

Matcha med rött vin

Roodeberg

Läs mer

Chateau Musar 2017

Läs mer
Sydafrika, Libanon eller Spanien?

Tips på fler grillade godsaker