Recept

Grön gazpacho med zucchini och pankocrunch

Ca 30 min
8

Vilken säsongsgröda du bäst serverar till kräftskivan? Zucchini så klart, som fullkomligt frodas och skördas i överflöd bra odlingsår, och då brukar det vara tacksamt att få förslag på allehanda recept att laga. Den gröna gazpachon passar även som lättare lunch och vill du kombinera soppan med matchande dryck föreslår vi en stiltypisk riesling från Österrike!

Ingredienser

  • 1 zucchini (ca 300 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • 1 grönt äpple (gärna granny smith)
  • 300 g melon (gärna cantaloupe)
  • 1 dl blandade örter (t ex persilja, basilika och citronmeliss)
  • 3 dl vatten
  • färskpressad juice av 1 ½ lime
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Pankocrunch
  • 1 msk olivolja
  • ½ dl Kikkoman Panko
  • 1 tsk vallmofrön
  • ½ tsk flingsalt
  • Till servering
  • 50 g fryst fetaost
  • ätbara blommor och/eller färska örter

Gör så här

  1. Skölj zucchinin. Skala vitlöken. Dela och kärna ur paprika och äpple. Skär bort skalet från melonen. Skär allt i mindre bitar.

  2. Lägg grönsaker, äpple och melon i en mixer. Tillsätt örter och vatten. Mixa slätt. Smaka av med limejuice, TABASCO® Grön pepparsås, salt och peppar. Ställ in i kylen.

  3. Pankocrunch: Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt panko och stek gyllene under omrörning. Rör ner vallmofrön och flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  4. Vid servering: Häll upp den kylda soppan i små glas eller skålar. Riv över fryst fetaost och strö över pankocrunch. Garnera med ätbara blommor och/eller färska örter.


    Tips!
    Gazpachon går utmärkt att förbereda och håller ett par dagar i kylen.

Sikta på en soppa i veckan