Recept

Fransk löksoppa med gratinerat bröd

Över 60 min
4

Att vanlig gul lök kan smaka så gott är otroligt och har ju aldrig ätit (eller lagat) fransk löksoppa har du en härlig måltid att se fram emot. Och vad vore väl en fransk löksoppa utan gratinerat bröd på toppen? Givetvis med fransk ost och riktigt bra dijonsenap!

Ingredienser

  • 300 g gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 liter kött- eller grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 dl torrt vitt vin (oekat, t ex KWV Sauvignon Blanc (box), nr 5626, nr 235 kr)
  • 1 msk Kikkoman Less Salt sojasås
  • 1 ljus surdegsbaguette
  • 1–2 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 kruka salvia (kan uteslutas)
  • 2–3 finriven gruyère
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, halvera och finstrimla löken.

  2. Fräs löken mjuk och genomskinlig i smör i en stor kastrull eller gryta. Låt den karamellisera, det vill säga få fin färg, då släpper den sin härliga sötma. Tillsätt timjan, buljong, vin och soja. Låt koka upp och sjud under lock ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

  3. Sätt under tiden ugnen på 225 grader, grill.

  4. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar.

  5. Skiva brödet. Bred på ett tunt lager dijonsenap. Lägg på ett par salviablad på varje brödskiva. Lägg brödet i soppan och strö på osten. Gratinera högt upp i ugnen tills osten smält och har fått fin färg, ca 10 minuter.


    Tips!
    Låt 1 paket bacon (à 140 g) eller lite fintärnat sidfläsk steka med löken till soppan.

4 andra soppor att laga